Sivut

sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Pjönjang ja padot

Arvoisa herra Pino. Te tietysti juotte maitoa, jonka hygieenistä
laatua toimintanne ei uhkaa. Olisi silti kohteliasta
pitää sorkkansa pois toisten ruuista.
Ajankohtaisen katsauksen ajankohtaisuuksia ovat tuoreet p:llä alkavat vasikat ja kevättulva.

Vasuja kerettiin jo kalenterimerkintöjen perusteella hiukan vartoilemaankin, mutta rouvat meteorologit ilmeisesti odottivat säitten lämpenemistä. Ensimmäisenä asialle ehti Nätti-hieho emänsä Korean kera. Poika molemmille. Näistä p-vuoden kavereista Pjönjang on siten Plätin eno. Hiljattainen Koreassa sijainnut olympialaispaikkakuntakin alkoi myös p:llä, ja olisi sen puolesta toiminut Korean vasikan nimenä. Nimi oli kuitenkin suomalaiselle kielikorvalle aika hankala. Aktiivisempi penkkiurheilija varmaan kerkesi sen oppimaan, mutta emännällä on paremmassa muistissa ala-asteikäisenä karttakirjoista töllistellyt nimet.
Jääski ja Petsamo. Aika hyvin maastoutuu vasu näissä olosuhteissa.
Metsänlaita tuntuu olevan vasikoitten suosikkipaikka. Sinne kahlattiin
lumenkin läpi. Kuka sitä nyt hallin pahnoilla viitsisi päivystää?

Tammikuisen puronmutkistusoperaation tuloksien ihmettelemistä varten odoteltiin kevättulvaa. Yksi pikatulva saatiin tuoreeltaan juuri töitten valmistuttua. Sen jälkeen kohenneltiin patoja. Tällä viikolla oli sitten vuorossa varsinainen kevättulva. Vesimäärä ylitti tammikuisen virtaaman lisäksi suunnittelijan padonkorkeuslaskelmat. Routaiset padot kyllä kestivät, mutta kolme ylittämättömäksi tarkoitettua patoa joutui kuitenkin nöyrtymään pohjapadon rooliin. Korotus siis luvassa. Kevättulva ei tällä kertaa ollut erityisen äärevä. Isomman kesäsateen aikana taas routa ei vahvista rakenteita ja silloin on kuivaksi tarkoitettu pato hätää kärsimässä, jos virta käykin yli. Kaikenlaista pikkuprojektia siis tiedossa.
Panoraamakuva tulvan alkuvaiheesta mutkistetulla purolla. Kuvankulma ja kuvan muoto tuskin helpottavat hahmottamista.

Mutkissakin oli vesi aika korkealla. Sillan (kuvassa kekivaiheilta hiukan oikealle) ylityksestä selviää kuitenkin kahlaamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti