Sivut

sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Katetaan katon alle kaikille

Tämä kännykän kameran pyytämättä tarjoilema panoraamakuva on hallin viereiseltä laitumelta. Aitalankoja omatoiminen kyuvaohjelma ei kuitenkaan osannut laittaa suorina jatkumaan. Marraskuukin näyttää parhaita puoliaan.
Laidunkausi teki tässä talossa uuden ennätyksensä. Sonnit kotiutettiin vihreältä niityltä vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Ruohon kasvu on kyllä ollut aika olematonta jo jonkin aikaa, mutta alaa oli käytössä sen verran, että itsepalvelusyötävää vielä riitti.

Hiehoja ja varttuneempia lehmiä lounaalla hallissa rouvien ruokasalin
puolella. Olohuone häämöttää puisen väliseinän takana.
Hölkättävää pojilla oli joitakin satoja metrejä ja reitti vakiosta poikkeava. Siltikään ei pääse kertomaan jännittäviä tai jälkikätten koomisia "nauta väärässä paikassa" -kertomuksia. Kaikki meni juuri niin kuin oli suunniteltu. Vähän pojat pysähtyivät seurustelemaan aidan yli lehmävasikoiden kanssa, mutta jopa yleensä naama väärään suuntaan oleva Nuttu päätyi kotikarsinaan ilman ylimääräisiä koukeroita.

Palmukaalia saa vielä suoraan maalta.
Saatavuutta uhkaa kolme p:tä: peurat,
puput ja pakkanen. Tämäkin kaali
kyllä kestää pakkasta, mutta kärsii
siitä enemmän kuin lehtikaali.
Poikien edellä hölkännyt isäntä oli ainoa joka hengästyi. Sen puolesta olisivat voineet siis tulla vähän hitaamminkin. Mummo ja emäntä liittyivät saattueeseen vasta hallin ovelle johtavalla loppusuoralla. Lapsukaisia oli pyydetty kohottamaan valmiutta, jotta tulisivat seisoskelemaan kädet levällään todennäköisimpiin harhautumispaikkoihin. Heitä ei kuitenkaan ehditty edes hälyttää paikalle, kun pojat jo olivat perillä. Sama Strömsö-meininki jatkui seuraavan illan teuraslastauksessa. Scanialla joulumarkkinoille lähtevät härät olivat autossa noin kolme sekuntia ovien auki saamisen jälkeen. Nyt täytyisi vaan tietää, jatkuuko moinen menestys vai alkaako pyrkimys kohti arkisempia keskiarvoja ja valita hommat sen mukaan.

Menestystä riitti vihannespuolellekin. Viikolla haimme aukioloaikalapun pois tienvarresta ja heti tuli lauantaina asiakkaita. Muuten marraskuun vihannesväki on pistäytynyt aukioloaikojen ulkopuolella. Saattoihan vilkastuminen tietysti johtua sään kirkastumisestakin eikä tienvarsi-informaation määrän kääntäenverrannollisuudesta asiakasmäärään. Joka tapauksessa aukiolo siis jatkuu joustavalla sopimuksen mukaan -periaatteella. Tämä joustava järjestelmä ei kuitenkaan toistaiseksi sovi innovatiivisena pidettyyn internet-maailmaan. Esimerkiksi Google kyllä mielellään kertoo meidän olevan auki tai kiinni, mutta kaavoihin kangistunut kaveri tuntee vain kellon. Olisin kohteliaasti pyytänyt tätä laajojen kansanjoukkojen tuntemaa 24/7 päivystävää opasta kertomaan etsiskelijöille tämän soita ja sovi -aukioloajan. Ei onnistunut, joten viesti oli ilmeisesti liian monimutkainen välitettäväksi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti