Sivut

tiistai 27. marraskuuta 2018

Ylimääräisen liikunnan välttelyä

Lehmävasikat Pulina ja Putukka terassilla.
Liki puoli vuotta kestäneen itsepalvelujakson jälkeen ovat kuivitus- ja ruokintaharrastukset  taas palanneet päiväjärjestykseen. Talonväki suurinpiirtein muistaa, mitä tehdään, mutta isojen poikien kavereiksi siirtyneillä pikkuhärillä on vielä harjoittelemista. Isoilla pojillakin tuntuvat sisäruokintakauden taidot olevan suven jäljiltä ruosteessa. Mokomat lähtivät mukaan pikkukavereitten toilailuun.

Isäntä oli kuivittamassa sonneja; langat auki hallin päädystä, kuormaajan ja kuivikkeen kanssa sisään, karistelu pitkin karsinaa ja seuraavan kauhallisen haku. Poikien hallissa pysymistä kauhan täytön aikana katsotaan perään, jos joutilas paimen sattuu hallia läsänäolollaan kunnioittamaan. Usein ei satu. Langat saavat ylimääräisen liikunnan välttämiseksi yleensä olla operaation ajan auki. Potentiaalisilla paimenilla oli tälläkin kertaa muita kiireitä. Langat jäivät sulkematta, sillä pojilla on yleensä homma sorkassa ja seurue pysyy tontillaan kauhan täyttämisen ajan.

Tästä peruutetaan pois hakemaan lisää kuivikkeita. Sivistynyt nauta
ei poistu tontiltaan sillä aikaa, mutta sisäruokintaopintojen
alkuvaiheessa suoritus ei ollut ihan täydellinen.
Laitumella pääosan elämästään viettäneiltä viimekeväisiltä vasikoilta sisäruokinta-alan opinnot ovat  ilmeisesti sen verran alussa, että ammattitaitoon ei olisi kauden tässä vaiheessa parannut luottaa. Kuivitustieteen ensimmäinen prinsiippi (naudan näkökulmasta) kuuluu, että kuivikekauhan täytön aikana jatketaan märehtimistä tai pöllytetään juuri levitettyä ensimmäistä kauhallista. Tämä alkeiskurssitason tieto oli osalla kavereista jäänyt hiukan teoreettiselle tasolle. Teoriaa käytäntöön soveltavia harjoituksia oli tietysti ehtinyt lämpimän syksyn seurauksena olemaan kovin vähälukuinen määrä. Niinpä turvekauha numero kaksi kohtasi lauman irtohärkiä hallin päädyssä.

Suurimmalle osalle oli onneksi takaraivoon iskostunut se ruokintatieteen perusprinsiippi, että vallitsevaan vuodenaikaan ei kannata kovin kauas omille teilleen lähteä. Enemmistö käänsi kurssia 180 astetta ja palasi halliin. Nopealiikkeisin kaveri eksyi oviaukolta, minkä jälkeen isäntä eksyi soittamaan emännälle, joka lähti irtohärkää vastaan. Härkä palasi halliin kuivurin puolen päädystä ja isäntä ehti vastaan toisen päädyn ovelle. Tapauksen taustoista tässä vaiheessa tietämätön emäntä tietysti oletti, että poika ohjataan karsinaan hallin sisällä olevasta portista, kun taas isäntä oli ajatellut käyttää auki olevaa kuivituspäätyä. Operaation jatkosta keskusteltiin yksipuolisesti vajaalla lauseella hallin päädystä toiseen. Tämä johti tietysti siihen, että emäntä ymmärsi tilanteen väärin ja kiiruhti toiseen päähän ilman härkää. Härkä teki ruokintapöytien välissä pari ylimääräistä kunniakierrosta, muttei lähtenyt enää ulos. Lankojen sulkematta jättämisellä ylimääräistä liikuntaa välttänyt isäntä nimittäin hölkkäsi taas ulkokautta hallin toiseen päähän.
Loru lounastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti