maanantai 19. lokakuuta 2020

Kalkkiviivoilla

nokittu paali
Heinä on tuubin sisässä sateen suojassa paitsi, että herrasväki
Naakan rei'ittämän tuubin suojavaikutus heikkenee
oleellisesti. Tummempana näkyvä pintakerros on pilalla.
Ollaan sisä- ja ulkoruokintakauden rajamailla. Syötävää laitumilla vielä olisi, mutta päiväksi pariksi taisi tulla lunta pintaan. Syksyn laitumet saattavat pistää lehmien mahoja sekaisin, joten laitumen laitaan on tuotu heinää rehuvaliota tasapainottamaan. 

homeinen paali
Emäntä syö homejuustoa ihan mielellään eivätkä
sonnitkaan tälle varsinaisesti nyrpistele.
Rehuarvot ovat kuitenkin pinnasta heikentyneet.
Kääreeseen päätyneet megajoulet  
eivät siten kaikki päädy lehmää lihottamaan.
Korret saatiin kesällä talteen ja tuubiin kuivina poutasäiden vallitessa. Hiukan myöhemmin tuubin päälle ilmestyivät naakat nokkinensa ja varpainensa, Vaikutuksia ei voi kehua myönteisiksi. Osaa jäljistä kyllä korjailtiin teippaamalla, naapuri kääri makkaransa kokonaan uudelleen. Teippailusta huolimatta sade oli ehtinyt muovin alle ja paalien pinta oli sen mukainen. Onneksi ei mene maitoa meijeriin.

Kalkin levitystä odoteltiin alkuviikosta. Kalkittavaa alaa ei ollut kuin pari hehtaaria. Kyseessä oli kymmenkunta vuotta vanha raivio. Talouskeskuksen vieressä kahden noin kymmenhehtaarisen lohkon välissä ollut metsä varjosti aikanaan kummankin lohkon laitaa niin, että reunat eivät olleet samassa tahdissa muun pellon kanssa. Metsänlaidassa oli vielä lunta, kun toista reunaa jo kylvettiin. Varjoisassa kohdassa kasvin valmistuminen ei myöskään edennyt samaan tahtiin pellon aurinkoisen puolen kanssa. Tänä vuonna viereisillä lohkoilla kasvoi pitkän kasvuajan vaativia hamppua ja härkäpapua ihan reunaan asti. Raiviolla ollut kuusikko oli myös tyvilahon vaivaama eli uudeksi puuksi olisi tarvittu koivua. Koivun taimen vahvin tulevaisuuden ennuste taas olisi ollut hirven pötsissä tukkipinon sijasta. Laitettiin siis suosiolla nurmeksi ja osoitteeksi lehmän pötsi. 

Raiviolohkon ura peltomaana etenee pikkuhiljaa. Maailman mittakaavassa normaali tilanne on se, että pelloille johdetaan lisää vettä kasveja varten. Suomessa on humidi ilmasto ja veden johtaminen pois pellolta on yleensä tarpeen. Tälle raiviolohkolle salaojat tehtiin joku vuosi sitten. Nyt otettiin seuraava hyppäys korkeammalle tasolle. Suomessa maaperä on luonnostaan hapan, mikä monessa tapauksessa haittaa kasvin ravinteiden ottoa. Kalkitseminen nostaa peltomaan pH:ta ja mahdollistaa paremman kasvun. Tällekin lohkolle voinee nyt kalkkikärryn käytyä suunnitella muutakin kuin lehmille kelpaavaa evästä. Hiotaan suunnitelmat valmiiksi, kunhan tulee lunta. Ja muutetaan ne sitten, kun kevät eteneekin eri lailla, kun on veikattu.
kalkin levitys
Tätä härveliä ja pölyä Nurmi väisti. Urheilussa puhutaan kalkkiviivoista, mutta tässä pyrittiin tasaiseen lopputulokseen viivoituksen sijasta.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti