Sivut

torstai 25. lokakuuta 2018

Kaksin kotona

Taivas on yleensä sininen yläpuolella. Ruohosta taas laajoissa piireissä tiedetään, että se on vihreämpää aidan toisella puolella. Tästä kuvasta on siten helppo päätellä, kumpi on toinen puoli. Vihreyden ajallsta ulottuvuutta on kuluvana vuonna piisannut.
Tämä on soveltavaa maatalouteknologiaa. Kela on tarkoitettu
kasteluletkun rullaukseen, mutta nyt siihen pyöriteltiin kasvimaalta
pois kerätty ötökkäverrko. Lämpötila alkaa olla lukemissa, jossa kärpäset tai
gammayökköset eivät kiusaa. Verkon käsittely oli paljon
vaivattomampaa silloin, kun se oli pakkauksessaan ja kuiva.
Isännän alkuviikko meni lietteen levityksessä. Emäntä viihdytti itseään järjestämällä veromappeja, jotka ovat maan sulattua kyllä täyttyneet, mutta mitään muuta niille ei sitten olekaan tehty. Näistä eriosoitteisista töistä päästiin eilen samalle työmaalle, kun kerättiin talteen viimeisiä kaaleja ja porkkanoita.

Lapset olivat lähteneet syyslomailemaan länteen ja mummo ja ukki itään. Isäntä ja emäntä siis viettivät laatuaikaa aivan kahdestaan. Länteen suuntautunut syyslomamatka edellytti reilun kolmen tunnin linja-automatkustusta, mihin esikouluikään ehtinyt nuorukainen tietysti ymmärtää varustautua eväillä. Tässä tapauksessa kaveri pesi ja kuori kasan porkkanoita, joiden seuraksi otettiin kilon kiinankaali. Jäi kysymättä, mitä niistä oli perille tullessa jäljellä ja riittikö velipojalle tai samassa kyydissä menneelle isosiskolle.

Näiden viimeisten vihanneskeräilyjen seurauksena kasvimaan itsepalvelutarjonta on kutistunut. Persiljan, purjon, mangoldin, palmu- tai lehtikaalin, punajuuren ja palsternakan ystävillä on vielä mahdollisuus tee se itse -henkiseen itsensä toteutukseen. Lehtikaalin osalta kauden viimeistä satoa voi aikanaan todennäköisesti saapua keräämään vaikka hiihtämällä, elleivät sitten rusakot ehdi ennen. Sukset saattaisivatkin olla varma ratkaisu, sillä kasvimaalle vievän peltotien talvikunnossapito on tarpeen- tai tarpeettomuuden mukaista.

Muitakin vihanneksia on saatavilla, mutta niitten osalta joutuu tyytymään tilan vaihtelevalla henkilökunnalla toimivaan palvelumyyntiin. Tee se itse -mallissakin sää alkaa rajoittaa aukioloa. Kerättyjen viherrysten säilyminen on parempaa, kun ne poimii vasta kohmeen sulattua. Sormet saa kyllä palelemaan, vielä lehtien sulamisen jälkeenkin.

Oman väen ruokailusta voidaan sadonkorjuun perusteella sanoa, että tulevana talvena syömme runsaasti punakaalia, purjoa ja perunaa. No, ero muihin vuosiin on kai lähinnä kaalin valtavärissä. Lisäksi aivotyön tarve kauppareissuilla vähenee, kun ei tarvitse miettiä, miten pyöreän kaalin kerän ja kulmikkaat piimäpurkit saa mahtumaan pyörän koriin niin, että kaali on kääritty pakkaselta turvaan. Kyllä on elämä nyt helppoa.

halloween
Kuvan lajin sesonki taitaa lähestyä. Voidaan käyttää taide-esineenä tai syödä. Makukin on kehittynyt nyt muutaman viikon varastoinnin aikana. Tule hakemaan omasi. Käyttöohjeita tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti