Cucurbita pepo vm.2018, käyttöohje

Kurpitsapiiras

Pohja:
150 g voita
3,75 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
suolaa
(tilkka kylmää vettä)

Täyte:
5 dl kurpitsasosetta
2 dl kermaa
2 rkl Vana Tallinnia (tai tummaa rommia)
1,5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl kanelia
1 tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
0,5 tl suolaa
3 kananmunaa

Päällys:
1 dl pekaanipähkinöitä
0,5 dl fariinisokeria
50 g voita

Tee kurpitsasose:
Pese mahdollisest kurat pois kurpitsan kyljestä. Lohko kurpitsa (kuorineen) ja kaavi siemenet pois. Ei haittaa, jos sisus on hiukan vetistä, jos vain hedelmäliha on napakkaa. Paahda lohkot uunissa (175 astetta), kunnes kurpitsa on pehmennyt. Koverra irti kuorista, kun lohkot ovat jäähtyneet. Soseuta pehmeä kurpitsa. Ylimääräisestä soseesta voi tehdä vaikka keittoa tai sen voi laittaa taikinaan, tai pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Kuutioi kylmä voi. Nypi se käsin murumaiseksi muiden aineiden kanssa tai käytä esim. yleiskoneen pyörivää terää. Lisää vesitilkka tarvittaessa. Painele taikina (riittävän korkean) vuuan pohjalle ja reunoille. Peitä taikina leivinpaperilla ja laita päälle painoksi esim. härkäpapuja (tai herneitä tai ryynejä tai suolaa). Paino estää taikinan reunoja valumasta. Pavut voi käyttää painona toimimisen jälkeen ruuan laittoon tai taas painona, mutta keliaakikolle en niitä tarjoaisi. Paista pohjaa (200 astetta) painoineen noin vartti. Sekoita sillä aikaa täytteen aineet. Nosta pavut leivinpaperin avulla pois ja kaada täyte tilalle. Jatka paistamista.

Tee paistumisen aikan päällys. Rouhi pähkinät veitsellä. Laita ne, fariinisokeri ja voi pannulle/kattilaan ja tiristele miedolla lämmöllä, kunnes sokeri hiukan karamellisoituu. Kun piiras on jatkopaistunut noin 40 minuuttia, kaada päällys päälle ja paista vielä vartti.

Anna jäähtyä. Piiras on parempaa kylmäna ja sopii syötäväksi esim. kermavaahdon kera.

Kurpitsasäilyke


2-2,5 l suikaloitua tai kuutioitua kurpitsaa
2 rkl silputtua tilliä

liemi:
3 dl etikkaa
2 dl vettä
500 g sokeria
11 valkopippuria
4 neilikkaa
pala muskotinkukkaa
ripaus suolaa
Pidempään säilytykseen atamonia pakkauksen ohjeen mukaan

Kuutioi tai suikaloi kurpitsa. Kiehauta liemi ja lisää kurpitsat joukkoon. Keittele hetken aikaa, kunnes kurpitsat pehmenevät mieleisiksi. Lisää tilli ja purkita kuumennettuihin puhtaisiin purkkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti