Kyyttö&kumpp. keittiössä

Kyytönlihan &kumpp on tässä tapauksessa hampunsiemen ja härkäpavut.  

Tällä sivulla hiukan yleisohjeita, ensin lihasta, sitten pavuista ja alimpana hampusta. Resepteihin pääset ohjeen nimessä olevalla linkillä. Kuvia lisätään sitä mukaa, kun ohjeenmukaisia ruokia tehdään ja ruuat muistetaan kuvata ennen syömistä.

Yleistä KYYTTÖruoista...

Kyytöt ovat pienikokoisia ja hidaskasvuisia, minkä seurauksena liha on melko pienisyistä. Ruohoa syövät sonnit ovat rasvaprosentiltaan atleetteja, jolloin esimerkiksi jauheliha ei "sula" pannulta pois. Nurmilla ja laitumilla kasvaneen naudan rasva on myös terveellisempää kuin viljaa syöneen lajitoverinsa. Ruohonkorret realisoituvat rasvassa hyvämaineisina omega-3 rasvahappoina.  Paistaminen vaatii siis pannulle rasvatilkan - voita tai öljyä maun mukaan - jotta liha ei tartu kiinni. Vähärasvaisuuden seurauksena liha ei ehkä ole omimmillaan pihvinä. Rasvaistakin kyyttöä toki löytyy. Pulskassa kunnossa olevassa lehmässä on yleensä rasvaa myös lihaksen sisässä. Tässä muutama hyvin vähärasvaisellekin lihalle sopiva ohje. Riistalle sopivat ohjeet soveltuvat usein hyvin kyytönlihan valmistukseenkin.

Kyyttöpasteijat
Routa-/jääkyyttö
Kyyttöpata
Kyyttöpullat
Isännän suosikki 
Kyyttökäristys  
Kyytönmaksapatee 
Siideriniska 
Kyyttöcarpaccio 
Tillikyyttö
"Ihan tavallinen uunipaisti" 
Kyyttö-mangoldipiiras
"Kyyttönoff"

 

HÄRKÄPAPU: liota (ja idätä)

Liota papuja 10-12 tuntia ja alkuidätä ne pitämällä kosteassa ja hämärässä 1/2 - 1 vrk. Mitä lämpimämpi huoneisto sitä lyhyempi aika. Idätys ei ole välttämätöntä, mutta nopeuttaa kypsymistä ja parantaa monien ravintoaineiden imeytymistä. Tässä ajassa ensimmäisiin papuihin saattaa tulla pieni halkeama, mutta ituja ei vielä muodostu. Idätys käy helposti esim. jättämällä liotetut pavut siivilään siivilän levyisen muovikulhon tai vastaavan päälle. Sopiva kattilan kansi valon suojaksi. Papusiivilän voi päivän aikana käyttää kraanan alla jos ehtii. Itämisen vaatimaa kosteutta riittää tällöin enemmän. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä ja koko idätyksen voi jättää poiskin.

Härkäpavussa on valkuaista 30 %, hiilihydraatteja 58 % ja rasvaa 2,6 %, kuitua 8 %.

Vihreä tai punainen lisäke härkäpavuista
Härkäpapu-suklaakakku 
Papupata chili con carnen tapaan 
Papupataa englantilaisittain 
Härkäpapukeitto 
Papupullat

HAMPPU, terveellistä mutta hyvää

Hamppua voi käyttää kuten muitakin siemeniä: lisätä taikinoihin, salaatteihin tai sosekeittojen päälle. Sitä voi nesteen kera jauhaa sauvasekoittimella ja käyttää esim. kasvispihvejen pohjana. Siemenen sisältä vapautuva valkuainen saostaa seoksen. Voit rouhia siemeniä "tuoreeltaan" tai paahdettuna. Kuiviltaan rouhiminen onnistuu pippurimyllyllä, mutta on tietysti vähän hidasta. Siemeniä ei kannata säilyttää rouhittuna, koska ilman kanssa tekemisiin päästyään rasva alkaa menettää hyviä ominaisuuksiaan ja maku kärsii.

Paahdettua hampunsiementä kurpitsakeiton päällä.
Siementen paahtaminen voimistaa makua ja tuo esille hampun tuoksun. Paahtaminen onnistuu
kuivalla teflon/valurautapannulla tai uunissa 200 asteessa. Hamppu on luontaisesti gluteeniton. Siemenen koostumus on terveydelle edullinen:
  • öljymäistä rasvaa 33 %
  • hyvin sulavaa valkuaista 25 %  
  • kuitua 30 %.  
Rasvasta yli 90 prosenttia on tyydyttymätöntä. Välttämättömien omega-3- ja –6-rasvahappojen osuus on noin 75%. Hamppu on kasvikunnan parhaita gammalinoleenihapon (GLA) lähteitä. Valkuainen sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja.
Siemenleipä
Hamppusmoothie 
Hamppu-porkkanamureke/pihvit 
Hamppu-karpalolimppu 
Hamppu-leipäjuustosalaatti
Kauraiset hamppusämpylät
Suomi-pasha
Siemenpihvit
Hamppudippi 
Hamppuisa mysli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti