Kyytönlihan &kumpp on tässä tapauksessa hampunsiemen ja härkäpavut.
Tällä sivulla hiukan yleisohjeita, ensin lihasta, sitten pavuista ja alimpana hampusta. Resepteihin pääset ohjeen nimessä olevalla linkillä. Kuvia lisätään sitä mukaa, kun ohjeenmukaisia ruokia tehdään ja ruuat muistetaan kuvata ennen syömistä.
Yleistä KYYTTÖruoista...
Kyytöt ovat pienikokoisia ja hidaskasvuisia, minkä seurauksena liha on melko pienisyistä. Ruohoa syövät sonnit ovat rasvaprosentiltaan atleetteja, jolloin esimerkiksi jauheliha ei "sula" pannulta pois. Nurmilla ja laitumilla kasvaneen naudan rasva on myös terveellisempää kuin viljaa syöneen lajitoverinsa. Ruohonkorret realisoituvat rasvassa hyvämaineisina omega-3 rasvahappoina. Paistaminen vaatii siis pannulle rasvatilkan - voita tai öljyä maun mukaan - jotta liha ei tartu kiinni. Vähärasvaisuuden seurauksena liha ei ehkä ole omimmillaan pihvinä. Rasvaistakin kyyttöä toki löytyy. Pulskassa kunnossa olevassa lehmässä on yleensä rasvaa myös lihaksen sisässä. Tässä muutama hyvin vähärasvaisellekin lihalle sopiva ohje. Riistalle sopivat ohjeet soveltuvat usein hyvin kyytönlihan valmistukseenkin.Kyyttöpasteijat
Routa-/jääkyyttö
Kyyttöpata
Kyyttöpullat
Isännän suosikki
Kyyttökäristys
Kyytönmaksapatee
Siideriniska
Kyyttöcarpaccio
Tillikyyttö
"Ihan tavallinen uunipaisti"
Kyyttö-mangoldipiiras
"Kyyttönoff"
HÄRKÄPAPU: liota (ja idätä)
Liota papuja 10-12 tuntia ja alkuidätä ne pitämällä kosteassa ja
hämärässä 1/2 - 1 vrk. Mitä lämpimämpi huoneisto sitä lyhyempi aika. Idätys ei ole välttämätöntä, mutta nopeuttaa
kypsymistä ja parantaa monien ravintoaineiden imeytymistä. Tässä ajassa ensimmäisiin papuihin saattaa tulla pieni halkeama, mutta ituja ei vielä muodostu. Idätys käy
helposti esim. jättämällä liotetut pavut siivilään siivilän levyisen
muovikulhon tai vastaavan päälle. Sopiva kattilan kansi valon suojaksi.
Papusiivilän voi päivän aikana käyttää kraanan alla jos ehtii. Itämisen
vaatimaa kosteutta riittää tällöin enemmän. Tämä ei kuitenkaan ole
välttämätöntä ja koko idätyksen voi jättää poiskin.
Härkäpavussa on valkuaista 30 %, hiilihydraatteja 58 % ja rasvaa 2,6 %, kuitua 8 %.
Vihreä tai punainen lisäke härkäpavuista
Härkäpapu-suklaakakku
Papupata chili con carnen tapaan
Papupataa englantilaisittain
Härkäpapukeitto
Papupullat
HAMPPU, terveellistä mutta hyvää
Hamppua voi käyttää kuten muitakin siemeniä: lisätä taikinoihin, salaatteihin tai sosekeittojen päälle. Sitä voi nesteen kera jauhaa sauvasekoittimella ja käyttää esim. kasvispihvejen pohjana. Siemenen sisältä vapautuva valkuainen saostaa seoksen. Voit rouhia siemeniä "tuoreeltaan" tai paahdettuna. Kuiviltaan rouhiminen onnistuu pippurimyllyllä, mutta on tietysti vähän hidasta. Siemeniä ei kannata säilyttää rouhittuna, koska ilman kanssa tekemisiin päästyään rasva alkaa menettää hyviä ominaisuuksiaan ja maku kärsii.Paahdettua hampunsiementä kurpitsakeiton päällä. |
kuivalla teflon/valurautapannulla tai uunissa 200 asteessa. Hamppu on luontaisesti gluteeniton. Siemenen koostumus on terveydelle edullinen:
- öljymäistä rasvaa 33 %
- hyvin sulavaa valkuaista 25 %
- kuitua 30 %.
Siemenleipä
Hamppusmoothie
Hamppu-porkkanamureke/pihvit
Hamppu-karpalolimppu
Hamppu-leipäjuustosalaatti
Kauraiset hamppusämpylät
Suomi-pasha
Siemenpihvit
Hamppudippi
Hamppuisa mysli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti