Lihaa
metsälaitumilta
– alkuperäisrotujen ja
perinnebiotooppien maukas pelastus

Suomen alkuperäiset nautarodut polveutuvat
todennäköisesti pohjoisugrilaisten kansojen aikanaan pitämistä
kotieläimistä. Ne ovat ominaisuuksiltaan sopeutuneet Suomen
olosuhteisiin ja niiden perimä poikkeaa sekä nykyaikaisista
roduista että muiden maiden maatiaisnaudoista. Alkuperäisroduistamme
itä- ja pohjoissuomen karjaa, tuttavallisemmin kyyttöä ja
lappalaista, on jäljellä vain noin tuhat yksilöä kumpaakin, joten
niiden säilyminen on uhanalaista. Markkinoiden syntyminen näistä
roduista saataville tuotteille olisi varmin keino rotujen
säilyttämiseen, mihin Suomikin on YK:n maatalousjärjestön FAO:n
puitteissa sitoutunut.
Alkuperäisrotu, alkuperäistä kokoa
Kyyttö ja lapinlehmä ovat rotuina pienikokoisia
ja hidaskasvuisia. Tämä mahdollistaa niitten kasvattamisen
korsirehulla – heinällä, säilörehulla, oljella, laidunruoholla
- runsaasti metsälaitumia hyödyntäen. Ne pystyvät saamaan
kasvutaipumukseensa nähden riittävän energiamäärän näistä
”vähempiarvoisista” rehuista. Nopeakasvuisille naudoille
annettavia väkirehuja – viljaa ja valkuaiskasveja – ne eivät
tarvitse. Kasvatusaika on tietysti tällöin pitkä.
Monimuotoisuus asutuksen tulosta
Metsälaidun, perinnebiotooppi, on ihmisasutuksen
ja kotieläinten pidon myötä aikanaan syntynyt ja levinnyt
luontotyyppi. Laiduntavat märehtijät söivät metsästä ja
niityiltä itselleen mieluista kasvillisuutta, jolloin syntyi
lukuisille eliölajeille otollisia ympäristöjä. Laidunnuksesta
hyötyivät erityisesti perhoset ja kukkivat kasvit, joille maiseman
avartuminen ja tukahduttavan heinikon poistuminen soi lisää valoa
ja antoi siten elinmahdollisuuden. Tuotannon tehokkuusvaatimusten
myötä metsälaidunnus on lähes täysin loppunut ja sen seurauksena
perinnebiotooppi on nykyään Suomen uhanalaisin luontotyyppi. Tämän
vuoksi monet laidunnuksesta riippuvaiset eliöt ovat käyneet
harvinaisiksi ja niiden säilyminen maassamme on riippuvainen
metsälaidunnuksen jatkumisedellytyksistä.
Sitä mitä hän syö...
Ihminen on sitä, mitä hän syö. Niin myös
nauta. Korsirehulla ruokitun naudan liha on tummempaa ja
voimakkaamman makuista kuin väkirehulla lihotetun. Ero sianlihaan on
suurempi kuin ”sianrehua” syövällä lajitoverilla. Märehtijän
luontaisilla rehuilla ruokitun naudan rasvan koostumus poikkeaa myös
edukseen normiruokitusta eläimestä. Ihmisen ravitsemukselle
edullisten omega-3-rasvahappojen osuus on selvästi korkeampi.
Korsirehut, metsälaitumista puhumattakaan, eivät myöskään ole
sellaisenaan ihmiselle käyttökelpoisia. Väkirehuiksi viljelty
vilja ja palkokasvit voitaisiin käyttää myös suoraan
ihmisravinnoksi. Lisäksi nurmi on Suomessa suhteessa
kilpailukykyinen kasvi. Se hyödyntää maamme pitkää päivää ja
humidia (sadanta haihduntaa suurempi) ilmastoa sekä kasvaa jo
varhain keväällä. Tällöin korsiin ja juuristoon ehtii
kasvukauden aikana sitoutua runsaasti hiiltä. Naudan lihan tuotannon
moitittu suuri vedentarvekin tulee taivaalta joka tapauksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti