Härkäpapusuklaakakku


n. 330 g keitettyjä, huuhdeltuja, jäähtyneitä härkäpapuja
n. 0,5 dl vettä
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
100 g tummaa suklaata (itse käytän 70-prosenttista)
1/2 dl rypsiöljyä (esim. neito)
1 dl jauhettua mantelia
1 rkl kaakaojauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria (on parempaa kuin vanilliinisokeri)
ripaus suolaa
2 raastettua karvasmantelia tai karvasmanteliöljyä/-esanssia. Jälkimmäistä löytyy kaupan maustehyllyn tienoilta, ei kuitenkaan kaikkein pienimmistä kaupoista. Karvasmantelit ovatkin nyky-Suomessa vaikeammin tavoitettavia - ainakin täällä maalla.

Papujen keitto-ohje edellisellä sivulla. Jauha pavut ja vesi tasaiseksi massaksi. Käytä lihamyllyä (lisää vesi silloin vasta jauhettuihin papuihin), monitoimikonetta, sauvasekoittimeen kiinnitettävää leikkuria tms.

Lämmitä öljyä (esim. vesihauteessa) ja sulata suklaa joukkoon.

Sekoita mantelijauho, kaakao, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suolaripaus.

Kakkupohjan sijasta taikinasta voi tehdä myös muffinsseja.
Paistolämpötila on silloin reilu 200 astetta ja paistoaika
hieman lyhyempi.
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi sähkövatkaimella (n. 5-6 minuuttia). Sekoita muna-sokerivaahto varovasti papumassaan. Tässä joutuu tasapainoilemaan vaahdon "litistymisen" ja tasaisen sekoittumisen välillä. Kääntele joukkoon myös suklaa-öljyseos ja sen jälkeen kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa 20 - 25 minuuttia. Pohja saa jäädä hieman kosteanoloiseksi. Kumoa pohja ja päällystä se jäähtyneenä kermavaahdolla ja marjoilla.

Oikeaa papumäärää kuivana en osaa sanoa, sillä kuiviin papuihin imeytyy keitettäessä vettä. Yritän joskus muistaa mitata sen ja kirjoittaa tänne. Käytännössä otan papuja aina riittävästi ja teen sitten kakkua vähän enemmän, jos tuli liikaa. Tai teen ylimääräisestä paputahnasta mausteiden ja öljyn kera levitteen.

Kakku de luxe: käytä enemmän suklaata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti