maanantai 19. tammikuuta 2015

Härkäviikkojen töitä

Lumi on maassa. Taimikon perkauksen kannalta kuitenkin onneksi siedettävän ohuena kerroksena. Raivaussahan kuljettaminen käy urheilusta. Siksi viileä vuodenaika on metsätöihin omiaan. Kännykän kanssa keskustelevat älyrannekkeet varmaan kertoisivat joulelleen, kuinka paljon perunaa ja kaurapuuroa sahan ulkoiluttaminen vei. Riittävään tarkkuuteen on kuitenkin toistaiseksi päästy toteamalla, että ruoka-aikaan on nälkä.

Nyt työn alla on 6-vuotias kuusen taimikko muutaman kilometrin päässä talouskeskuksesta. Aamupäivä kului metsänarviointitöissä, joten isompaa hikoilua oli tarjolla vasta puolen päivän jälkeen. Joulun tienoissa ja tammikuun alussa päivän pituus on vielä metsätöiden kannalta armollinen. Valoisaa on vain muutama tunti ja sen ajan kroppa kyllä kestää. Maalis-huhtikuussa valoa piisaa kellon ympäri, mutta tuollainen päivän pituus vaatii jo treenausta. Kauden aloitus vuoden pimeimpään aikaan pehmentää siten laskua.

Voisihan sahaa käyttää kesälläkin, mutta silloin on ylenmääräisen lämmön (no, viime juhannus ja lämpö!!) lisäksi yleensä tarjolla muitakin töitä. Työmaalla taas poukkoilee tungokseen asti iniseviä kuusijalkaisia työkavereita.

Näkymä sahurin edessä. Kuuset vesakon ahdistamia.

Kuvissa on taimikkoa ennen ja jälkeen tämänpäiväisen operoinnin. Löytyihän niitä kuusiakin.

Ja tältä näyttää sahurin takana. Kuusia tavattavissa.
Viime juhannuksen lämpö.
Paleltunut kuusi näyttää tältä.
 Urakehitys viivästyy. 
Kyseisen metsäpalstan maapohja on rehevä; naapuri on raivannut vierestä peltoa. Rehevälle maalle sopivat kuuset ja koivut. Koivut kuitenkin maittavat hirville turhan hyvin, joten niiden tulevaisuus laadukkaana tukkipuuna olisi kovin epävarma.

Sahankuljettajasta ei kuvaa tällä kertaa ole. Isäntä oli työmaalla yksinään eivätkä rautakaupat ainakaan toistaiseksi myy raivaussahan lisävarusteena erikoispitkävartisia selfiekeppejä. Härpätin&tilpehööri-kauppojen valikoimistakin ne taitavat puuttua. Varmistettu ei kyllä ole. Työntekokuva jäi siis ottamatta, joten tyydytään työn jälki -kuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti