keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Pojat pihalle

Kymmenkunta vuotta sitten tämä alue oli muutaman vuoden
laiduntamatta ja männikkö oli täyttä nokkos-vattupöpelikköä.
Nyt hiehot tai lehmät päästetään maastoon muutaman
kerran suvessa ja melkein on kuin golfkenttä.
Mitä nyt hiukan liukumiinoja.
Ruoho vihertää, mutta laidunten kuivumista on odoteltu. Odotellessa on kyllä aika kulunut, kun aitoja on viritelty käyttökuntoon ja korjailtu talven jäljiltä. Korjaamista on, sillä hirvien estejuoksutaidoissa on reilusti kohennettavaa. Lumi ja kaatuneet puutkin tekevät osansa. Nyt ovat langat kuitenkin oikealla korkeudella ja sähkö kulkee kautta linjan.

Viimeinen säilörehupaali meni alkuviikosta sonneille syöttöön, joten kauden alku oli paikallaan. Tarjoiltu kuivaheinä ei tuntunut poikia innostavan. Avoimen oven takana oli ruoho vihreämpää.

Lehmät ja hiehot ovat laiduntaneet jo toista viikkoa. Lehmät niityssä ja metsälaitumella, hiehot takapihoilla. Tänään pihalle päästettiin lopulta sonnitkin.

Sonnit hääḿöttävät mansikkamaan takana.
Upouuden mansikkamaan kanssa palattiin menneitten vuosisatojen umpiaitakauteen. Tuolloin kasvimaat oli aidattu ja karja käyskenteli sitten, missä parhaaksi näki. Mansikkamaata kiertää nyt hiukan tavallista laitumen seinää taajempi tolpparivistö ja lankojakin laitettiin kolme kappaletta. Periaattessa sonnit käyskentelvät siististi laitumella. Käytännössä kuitenkin rintama terhakkaita sonneja saattaa vaihtaa lohkoa eri reittiä kuin talonväki on suunnitellut. Vaikkapa mansikkamaan kautta, jos sillä kohdalla ollaan. Nyt se on ainakin tehty vaikeammaksi.

Pikkupoika katselemassa isojen poikien kisailua.
Laitumelle lasku on nykymaailmassa rauhallisempi tapahtuma kuin vaikkapa Koiramäen talossa. Entismaailman karjasuojat olivat nykyisiin verrattuna ahtaita, matalia ja pimeitä. Eläinten uloslaskuun liittyvä pöhkötys johtui paljolti ulkovalon aiheuttamasta sokaistumisesta pimeän talven jälkeen. Nykyrakennuksiin tulee luonnonvaloa paljon enemmän. Katonharja voi olla auki tai osa kattorakenteista on valoa läpäiseviä. Keinovalotkin hakkaavat päreiden polttamisen tai säästellen käytetyn hehkulampun mennen tullen.

Sonnien laitumelle opastaminen sujui täsmälleen arvailujen mukaan. Emäntä kävelee ja huhuilee edellä ja isäntä hoputtaa perästä. Tämän jälkeen haetaan kaksi viimeistä, Larja ja Kasi, jotka eivät yleensä millään tule pois karsinasta. Arvaus meni pieleen vain siltä osin, että näiden kahden ennalta arvatun kaverin lisäksi porukkaan oli liittynyt Laiha-Lohtu, taloon muutama viikko sitten tuotu siitossonnin alku. Miten olikin kaveri ajautunut huonoon seuraan heti alkuunsa.
Näköala parvekkeelta sonnilaitumelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti