lauantai 14. marraskuuta 2015

Ylös, ulos ja lenkille


Marraskuu muttei liukasta. Oivallinen lenkkeilysää siis. Tai ainakin minusta plus viisi on vallan mainio olosuhde hiostuttavalle ulkoilulle. Suurkaupungeissa hölkätään muun muassa puistoissa, mutta täällä maalla ei tarvitse turvautua niin niukkaan luonnonvaraan. Voi mennä ihan oikeaan metsään. Joskus tietysti yhtä ja toista menee metsään ilmaisun ei-varsinaisessa merkityksessä.

Tutkimusten mukaan metsässä oleilu alentaa verenpainetta jo pieninäkin annoksina. Isäntä tosin epäilee, että omissa metsissä kulkiessa silmiin osuvien tekemättömien töiden vaikutus on ihan päinvastainen. Emännällä on vähän huolettomampi luonne, joten painevaikutukset varmaan ovat tutkimustenmukaiset. Sitä paitsi menin tänään pitkät matkat naapurien metsissä.

Maastot ovat siis oivalliset ilman kunnallisia pururatojakin. Se ero tietysti on, että jos pimeän aikaan mielii liikkua, valkeus tulee vain, jos sen tuo itse mukanaan. Led-otsalampulla kulutetut sähkön kilowattitunnit tonnikilometriä kohden jäänevät aika maltillisiksi valaistuun puistoon tms. verrattuna. Ne valot kun tuppaavat valaisemaan siinäkin kohtaa, missä kenkään ei juuri sillä hetkellä kulje.

Kyllä kelpaa kulkea. Talousmetsissä
tarvitaan metsäautoteitä ja koneuria.
Sivutuotteena tulee lenkkipolkuja
ja sauvakävelyreittejä lähistön asukkaille.
Ei tarvitse asvaltilla tömpsytellä.Maisema vaihtuu matkan varrella.
Männikköön pääsee valoa riittävästi
aliskasvokselle. Tässä tiheän kuusikon alle
taas ei juuri pääse valoa, joten
siellä ei ole kasvillisuuttakaan.
Alimmat oksatkin kuihtuvat
Maisema vaihtuu myös vuosien varrella. Tämä naapurin
männikkö on ollut polvenkorkuista samoihin aikoihin
varttuneemman lapsityövoimamme kanssa.
Joulukuusi
Olisikohan pöytämallin joulukuusille markkinoita? Niitä tapasi
reitin varressa aika monta.
Näillä main matkanvarrella tapaa
myös kyyttöjä. Joviaali
viimekeväisten lehmävasikoiden
seurassa.
Hakkuu avasi maiseman
Jokusen vuoden takainen hakkuu avasi harjun päältä näkymän valtakunnallisesti merkittäväksi arvioituun Länsi-Hollolan kulttuurimaisemaan. Ennen tästä kohtaa osui metsäuralla liikkujan silmiin peltoaukeiden sijaan umpimetsä. Niin kuin tietysti taas muutaman kymmenen vuoden päästä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti