sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Tulkoot vaikka...

violetti peruna
Blue Congo -perunoita keräävällä on syytä olla okulaarit
vireessä. Paino on kerätessä varmin erottava tekijä kiven
ja perunan välillä. Kuvassa molempia.
...jäänmurtajalakolla höystetyn pakkastalven seuraksi parin viikon sähkökatko, jolloin kauppojen kassakoneet, sähkölukot ja kylmäkalusteet eivät pelaa. Ei tule Tupalaan nälkä ensi talvena. Perunat ovat nimittäin kellarissa. Talven aikana vastaantulevat mahdolliset ongelmat ovat siten korkeintaan pientä päänvaivaa eivätkä elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Suosivasta säästä huolimatta perunamaalle lähdettäessä löytyi innokkaita
pyykki- ja tiskikoneen tyhjentäjiä, silittäjiä tms. Työvoimahuippu
oli tällä kertaa kuusi henkeä.
Näiden keltaisten löytäminen onkin
sitten ihan lällliä.
Sunnuntai-iltapäivän kauniista syyssäästä nautittiin peruna- ja juuresmailla. Joskus perunannostossa on nautittu myös pluskolmepohjoistuulijavettätihuttaa-säästä. Silloinkaan ei ole ollut mitään valittamista ainakaan seuraavan yön unen laadusta.


myyräntyötä
Raitajuuret olivat olleet erityistä herkkua. Näitä ei järsijöiden jäljiltä kellariin viety.
Perunan suhteen ei ollut harmittelemista, mutta juuresmaalla oli tehty myyräntyötä. Punajuuria oli
kylvetty varmuuden vuoksi riittävästi, sillä viime kesän sato jäi vaatimattomaksi. Tämän kesän ei. Riittävän alan lisäksi punajuurten tyyppikoko oli aika muhkea. Näppäriä kuoria, kunhan on riittävän iso kattila keittämiseen. Myyrät olivat kuitenkin rouskuttaneet sekä maan päältä että maan alta, mutta aika reilusti jäi talonväellekin. Tai kellarin hiirille. Räpsiä on kyllä ostoslistalla. Talvi aikaa laatia myyrän torjuntasuunnitelmaa ensi kesälle. Keväällä syötiin nimittäin kurkun taimia. Vipperöitä tuljuttamaan maata ja pari pihakissaa. Toteutuukohan. Pihakissojen kohdalla ongelma ovat metsän kissat. Edellisen kissan katoamisesta epäillään tupsukorvia, joiden jälkiä lumiaikaan pihasta löytyi lähes joka aamu.
traktorikyntö
Sunnuntai meni töitten merkeissä, mutta lauantaina emäntä huvitteli kunniottamalla läsnäolollaan kansallisen tason moottoriurheilutapahtumaa naapurikunnan puolella . SM-kynnöt järjestettiin Kärkölässä. Tässä kilpailijat valmiina starttaamaan nurmiosuudelle. Sänkikynnössä oli kisattu jo perjantaina. Tiedoksi muuten, että myös hevoskynnön mestaruuksista kisataan edelleen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti