tiistai 27. joulukuuta 2016

Tietyömaa

Liikennemerkkikatalogista lainattu väriä sivulle. Ranskassa näin tämän merkin selityksenä (vähemmän virallisessa lähteessä): "Mies, jolla on ongelmia sateenvarjosa kanssa:"
Tietyöt tuovat vaihtelua kesäiseen automatkailuun. Päivän töistä päätellen no, on tullut kesä, nyt talven keskellen. Konsernissamme on meneillään Tupala E -liittymän rakentaminen. Työmaasta ei toistaiseksi ole vaihteluksi autoilijoille, koska tapahtumapaikka on pellolla.

Uutta tilustien pätkää on suunniteltu jo useampia vuosia siitä lähtien, kun kahden peltolohkon välissä ollut pieni metsätylppy kaadettiin ja tehtiin pelloksi sekin.
Tästä on kaiverrettu pintaa pois, jotta tie saadaan kantamaan. Mikäli pellolla ruvettaisiin suoraan tai parin sorakuorman jälkeen ajamaan, olisi siinä sateen jälkeen möykkyistä ja kuraista. Aika pian pinta tiivistyisi niin, että se olisi viereistä peltomaata alempana ja sen jälkeen tielle saataisiin painovoimalakien mukaisesti myös pellolle tulevat vedet. Tällaisiakin teitä kyllä löytyy.
maakerroksia
Ja tällainen on poikkileikkaus kaivannon sivussa. - Onneksi! - Juurien ja matojen tekimä koloja. Eri maakerrokset erottuvat hiukan erisävyisinä.
Metsätylpystä tuli aikanaan uusi peltolohko maataloushallinnon järjestelmiin. Sillä on molemmilla reunoilla pitkä raja vanhoihin lohkoihin, mutta sitä ei tietenkään voi yhdistää niihin, vaan lohko sai oman kymmennumeroisen tunnuksensa ja kaikki sille tehtävät toimet on kirjattava juuri kyseiselle lohkolle. Vaikka traktorilla ajettaisiin sujuvasti lohkon rajan yli työtä keskeyttämättä. Jos reaalitodellisuus ei vastaa hallinnollisia järjestelmiä niin kovin ikävää reaalitodellisuudelle. Lisää haasteita tuo uuden tienpätkän linjaus. Tie kun tehdään liikennetarpeiden ja maaperän puolesta järkevään paikkaan eikä esimerkiksi lohkojen rajalle. Tämä vaihtoehto olisi armeliain maataloustoimiston henkilökunnan hiustenvärille, nyt on valitettavasti tyrkyllä ylimääräisiä harmaita.

Lumeton alue on tämän päivän aikaansaannoksia, muut aikaisempia. Oikealla lana, jolla reunuksia tasoitellaan.
Joulun pyhinä ei päristelty traktoreita, mutta nyt arjen alettua ja suojasään jatkuessa tietyömaalla on taas pörrätty. Pintamaa kuoritaan pois, syntyneet penkat tasoitetaan ja tien kohdalle tuodaan aikanaan sopivaa soraa. Suurin riemu tienpätkästä lienee aikanaan etelään suuntautuvassa lannanajossa. Matka sen suunnan lohkoille lyhenee pari kilometriä. Se tekee neljä kilometriä lantakuormaa kohden. Traktorin ja kärryn kummit (Michelin, Goodyear tms.) kiittävät ja päivän työsaavutus kasvaa. Ehkä yksi lasten kummikin kiittää, kun hänen matkansa tänne lyhenee noin kolmanneksen. Riippuu tietysti kummipojan käytöksestä.
Päivän viherpläjäys. Kohmeista apilaa työmaan vierestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti