lauantai 28. tammikuuta 2017

Pari rasvaista päivää

Tältä näyttää puimurin putkesta tullut hampun siemen.
Hamppuja seulan päällä. Seulaa vaihdetaan lajiteltavan tuotteen ja halutun
lajitteen mukaan.
Tämä on mekaanisten laitteiden ystäville. Isäntä on viikolla lajitellut hamppua. Lajittelussa siementen joukosta poistetaan pellolta puimurin kautta joukkoon päätyvä ylimääräinen aines. Puimurin torvesta ryöppyävä tavara ei ole sellaisenaan markkinakelpoista. Joukossa on kuituista korrenpätkää ja rikkakasvien siemeniä - paljon. On niistä rikkasiemenistäkin joku varmasti ihan terveellinenkin, mutta maku ja suutuntuma eivät ole tavoiteltuja. Kuitukasvin korsi taas  pyörii hampaissa tai kutittaa kurkussa, jos syödä yrittäisi.

Kierros alkaa. Hamput matkalla täristykseen ja pyöritykseen. Ihmiset voivat hankkia vastaavia kokemuksia esim. Linnanmäellä.
Bonk-businessin koneiden ominaisuuksiin kuului se, että ne
näyttivät erittäin koneilta, mutta eivät toimineet. Tämä
Petkuksen lajittelija eroaa Bonkeista siinä mielessä, että se toimii
eikä sitä ole otettu minkään taidemuseon kokoelmiin. Ulkonäön
perusteella voi kuitenkin olla varma siitä, että
kyseessä on kone. Kuvan ämpäreihin valuu linnun ja hevosen
siemeniä. (Eivät kuitenkaan sovellu varsan kasvatukseen.)


Tästä syystä hamppu, samaten kuin kuluttajapakattu härkäpapukin lajitellaan ennen pakkaamista. Samanlaisen höykytyksen ja pyörityksen kautta käy myös siemenvilja. Kylvöön pitää saada parhaat ja elinvoimaisimmat siemenet. Tässä tapauksessa parhautta ja elivoimaisuutta tavoiteltiin kuitenkin asiakkaiden ja vähän omiinkin mahoihin.

Rikkasiemeniä harmillisempi on pahkahomeeksi kutsutun kasvitaudin itiöpesäke. Ulkonäkönsä puolesta se tulkitaan helposti hiiren papanaksi. Maku on kuitenkin pahempi. Tai en ole ihan varma, sillä papanaa en tietääkseni ole puraissut. Itiökökkäre on kuitenkin sen verran ei-hyvää että arvelisin sen menestyvän pahanmakuisuus kisoissa.

Näiden pikkumustien häiriötekijöiden määrä vaihtelee ja riippuu mm. kasvukauden oloista. Suurin osa saadaan kyllä pois, mutta joukkoon jää aina jonkin verran niitä hampunsiemenen kanssa samankokoisimpia. Niistäkin osa tulee huomatuksi pakkausvaiheessa, mutta ne jäljelle jäävät sitten myymme hampun hinnalla siementen joukossa. Toivottavasti olette huomanneet ennen puraisua.

Miksi ne lajittelupäivät olivat niin rasvaisia? Isäntä kompensoi popcornitonta lapsuuttaan ja napostelee kuormasta pitkin päivää. Nimittää sitä laaduntarkkailuksi. Ja päivän päätteeksi on rasvainen olo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti