perjantai 8. kesäkuuta 2018

Aikaamme edellä

Naapurin isännän ohjastama karhotin liikkeellä. Olikohan lohko pieni vai
kone iso, mutta kohtuullisen äkkiä tuli valmista. Eikä tarvinnut
karhon ahdistua viereisen kaltaisensa läheisyydestä.
Oi, saavu toukokuumme ja lämmin tuuli tuo. Toukokuu saapui ja lähti ajallaan erinomaisen lämpimien tuulten ja tyynen kera. Sen seurauksena nyt kesäkuun alussa on meneillään hommia, jotka yleensä mieltää vasta vähän myöhemmän suven riemuiksi.

Juhannuskokkoa ei vielä ole ruvettu pystyttämään, mutta eilen paketoitiin ensimmäinen erä sonnien talvimuonaa. Tuleeko siitä joulu- vai pääsiäisateria vaiko ihan arkisapuskaa, jää nähtäväksi. Homma kyllä jatkuu. Käsittelyssä olivat vain kiireellisimmät kohteet ja niissäkin kertymää oli satamattomuudesta johtuen vähemmän kuin vetisempänä vuonna.

Toinen aikaiselta tuntuva työmaa on ollut hevonhierakan kitkentä. Kyseessä on kasvi, joka ei maistu edes sille hevolle. Testattu on. Joko hierakka tai hepo on siis nimetty väärin. Kasvi runsastuu erityisesti laitumilla, koska laiduntajat syövät maukkaammat ruohot ympäriltä pois ja hierakka saa lisää valoa ja tilaa. Hierakan lehdet sisältävät oksaalihappoa. Johtuisiko syömättömyys siitä, että joku on antanut lehmille osteoporoosivalistusta. Johtui mistä hyvänsä, joutuu hierakkaa torjumaan. Ainakin niin kauan kuin keksii sille kaupallista käyttöä. Toistaiseksi en ole keksinyt.

Eilen putsattiin aiemmin laitumena ollut härkäpapulohko. Ollessaan vielä nykyistäkin nuorempi, emäntä lypsi yhden suven saksalaisia lehmiä. Siellä "Ampfer" oli aika riesa laitumilla, joten kesätyttökin talsi välillä pitkin nurmia reppu- tai sivelyruiskun kanssa täsmäpruuttailemassa rounduppia hierakan lehdille. Nyt kotinurkissa menetelmänä oli kourat, kottikärry ja kuokka - ja vähän aikaa myös lapsityövoima. Muuten sujui hyvin, mutta kova tuuli vei useamman kerran lapsityövoiman lippalakin. Emännän traktoripipon edessä kyseinen luonnonilmiö sen sijaan oli täysin voimaton.
Osaisiko joku rikkakasvitieteellisesti valistunut kertoa, missä vaiheessa vielä uskaltaa jättää hierakan kukinnot pellolle ilman pelkoa siementen tuleentumisesta. Nyt otettiin varman päälle ja kottikärrättiin huiskaleet pois. Aika komea juuri muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti