perjantai 5. kesäkuuta 2020

Ei se suljettu ole ollutkaan


Toivossa on hyvä elää. Emäntä ilmoitti tällä hetkellä huomattavasti vaatimattomammalta näyttävän kasvimaan Avoimet puutarhat -tapahtumaan (5.7.) hyötypuutarhakategoriassa. Vielä ei ihan näytä tältä, mutta toivo lumisateettomasta kaudesta elää niin vahvana, että kuukauden päästä uskotaan katseltavaa ja syötävääkin jo olevan.
Rikkaäestys. Aika piiloon menevät herneen taimet, kun vertaa jälkeä
koneen takana ja vielä käsittelemätöntä aluetta (oikea reuna).
Tällä viikolla raitisilmaa on tarjoiltu porkkanan kitkennäksi otsikoituna kasvimaalla. Pölyilmaa taas on nautittu esimerkiksi herne- ja härkäpapupellolla rikkaäestyksen merkeissä ja ei vielä millään -pellolla ohdakkeen ja valvatin nitistämisen nimissä. Ei vielä minkään pitäisi kesän edetessä muuttua nurmeksi, jossa ei ole ohdakkeen tukahduttamia kohtia. Vaikean ohdakkeen torjunnasta tekee se, että talossa ei ole kuttulaumaa laiduntamaan kyseistä piikkipöpelikköä. Joudutaan siis pitämään maa paljaana ja ajella pöristelemään traktorilla sen sijaan, että katseltaisiin sympaattisia märehtijöitä syömässä herkkuaan. Näillä sympaattisilla märehtijöillä on kyllä taipumus herkutella myös esim. tulppaaneilla, jos tilaisuus tarjoutuu. Emännän nuoruudessaan henkilökohtaisesti tuntemille kutuille torjuttava Cirsium arvense ainakin oli huippuluokan gourmetia, joka syötiin ensin pois niin ulkona kuin heinän joukosta talvellakin. Lypsättävyydestä ei voi sanoa mitään varmaa, koska pelkästään ohdakkeeseen ei dieetti perustunut.

Luomuviljelyssä monivuotisten rikkakasvien torjuntaan ei ole hyviä vaihtohetoja, joten pärjätään huonoilla. Huonoa on pellon pitäminen pitempiä aikoja peitteettömänä ja runsas muokkaaminen. Lokeilla on juhlat, kun annos matoja on taas ronkittu pintaan. Tähän kylvetään nurmi myöhemmin kesällä, kunhan ei ole liian kuivaa.
Rikkakasviharrastuksen lisäksi on pohdittu markkinointia, joka on sekä isännällä että emännällä vahvasti mukavuusalueen ulkopuolella. Viime vuosina tähän on tullut apua avoimien ovien tapahtumista, joissa on ollut mukana paljon muitakin tiloja. Nyt heinäkuinen Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtuma siirtyy tulevalle vuodelle. Samaan ovat päätyneet elokuista Luonnon päivä luomutiloilla -tapahtumaa organisoivat tahot.

Pitää siis itse keksiä jotain turvavälit säilyttävää toimintaa, johon tulee alle 500 ihmistä. Molempien edellytysten täyttyminen lienee aika realistista. Jonkinlaista myynti&puffettipäivää on siis suunnitteilla ainakin elokuulle. Vihanneskylmiön liepeille uskallan luvata paremmat mahdollisuudet turvaväleihin kuin Alepan hyllyjen välissä. Puffetissakin ovat seinät leveällä ja katto puuttuu. Ilmanvaihto toimii bioenergialla ja vaihtuvuus on varmaa, joskus vähän liiallistakin. Sateen sattuminenkin mahdollisesti vain edistää aerosolien painumista maanrakoon. Vakiotapahtumien koronamukautimisen innoittamana emäntä päätti kokeilla jotain uutta ja ilmoittautui tänään - hyvissä ajoin ennen ylihuomista määräaikaa - Avoimet puutarhat -tapahtumaan. Ilmoittautumissivuilta löytyi vihannesmaalle soveltuvalta kuulostava hyötypuutarhakategoria. Ajankohta on 5. heinäkuuta, jolloin kasvimaalla on tarkoitus pitää virallinen vastaanotto. Satokausi alkaa tuolloin toivottavasti päästä vauhtiin, joten tapahtumaan saanee yhdistettyä itsepalvelun käyttäjäkoulutusta. Tervetuloa! Lisätietoja suunnitelmien ja kasvukauden edistymisen myötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti