tiistai 10. marraskuuta 2020

Sortteerataan säkkiin

Näköala kuivurin ovelta lajittelutyömaalta. 
Kaunistavatko traktorit maisemaa vai eivät, on makuasia.
Jotkut napostelivat pop cornia ja seuratessaan, kuinka
laskentaprosentit kasvavat Ameriikan vaaleissa. Isännällä
mutusteltavaksi oli terveellistä ja kuitupitoista hamppua ja
seurattavaksi hamppusäkkien täyttyminen. Ihan yhtä vaihtelevaa. 
Edellisen numeron jälkeen on kolistettu lajittelijalla ja tehty haketta. Puimurin putkestaan suoltamalle hampulle useimmat varmaan nyrpistäisivät nenäänsä rikkasiementen ja korrenpätkien vuoksi. Lajittelemalla saadaan pussiin menevän tavaran biodiversiteetti sen verran vähäiseksi, että tuote maistuu muillekin kuin kanoille - joille se muuten maistuu erinomaisesti. 

Isänpäiväkin ajoittui hakkeenteon ja lajittelun lomaan.
Lipunnostoon käytettiin päivän teemaan sopivasti
lapsityövoimaa. Isän osuudeksi jäi kuvaaminen.
Lajitteleminen ei teoriassa työllistä kovin paljon, mutta sitoo. Lisäksi käytäntö ja teoria joskus jonkin verran poikkeavat toisistaan - niin kuin joillain muillakin aloilla. Esimerkiksi silloin tällöin saattaa kuivurilla tulla vastaan papu- tai hamppupaisumus jossain, missä sellaista ei pitäisi olla. Näistä paisumuksista on nyt sen verran selvitty, että uutta hamppu- ja papusatoa on pusseissa. Pavussa vaihtui myös merkki. Tähän asti kilon annoksina on ollut vanhaa Kontu-lajiketta, mutta nyt on tultu nykyaikaan ja merkkinä on tieteen ja teknologian huippusaavutuksena tunnettu Sampo. 

Viime viikolla oli puutetta kylmästä kylmiössä. Nyt vikaa on saatu rajattua yhden kylmiökopin termostaattiin ja uusi on tilauksessa. Kaalit saatiin talvitalteen, kun otettiin tämä yksi koppi pelistä pois. Kaalien ja perunoiden lisäksi talveksi on hyvä - ellei suorastaan välttämätöntä - olla varastossa haketta. Muuten käy niin, ettei kylmästä tosiaankaan ole vajausta edes asuinrakennuksessa. 
Edellytykset lämpimänä pysymiselle ensi talvena kohenivat oleellisesti parituntisen hakkurivierailun aikana. Isäntä ajeli ukin kanssa kuormia hakkurin alta halliin. Emäntä osallistui operaatioon maksamalla laskun. Alueen kuusissa on valitettavan paljon tyvilahoa, joten hakkeen raaka-ainetta on. Lämmittää edes ennen kuin kokonaan lahoaa.  Mahdollisuudet uraan laivan mastona tai sellupaalina olivat takana päin.


 

1 kommentti:

  1. Meidänkin tuota haketta pitäisi hommata. Ei ole itsellä puimuria tai konetta, millä sitä saisi tehtyä, eli tilaukseen menee. Mutta hyvin teillä tuota raaka-ainetta riittää. Sitähän on helppo sitten tehdä lisää kun on tarve. https://www.metsahake.fi/hakkeen-myynti

    VastaaPoista