lauantai 31. heinäkuuta 2021

Kylvökeliä


Juolavehnän juuret ja ne kastemadot, jotka eivät ole painuneet syvyyksiin, saavat kyytiä.

Viime numerossa arvailtiin, päästäänkö rypsiä kylvämään vai kuivuuko homma kokoon. Arvoitus on nyt ratkennut ja on siirrytty arvailemaan, kuinkas sitten kävikään. Sääennusteet eivät olleet todennäköisyysprosenttien puolesta kovin vakuuttavia, joten kylvää uskalsi ainoastaan varman sateen alle, eli viime tingassa. Rikantorjuntamuokkauksille kuiva sää oli eduksi. Pinnalle pöllähtänyt katkennut juuri kuivahtaa kuoliaaksi eikä juurru uudestaan, kuten kosteammissa oloissa voi käydä, jos muokkaamaan on kuitenkin päästy. 

Tunnista kone pölypilven takaa. Yleensä kynnettäessä
ovat olosuhteet vähän toisenlaiset.
Yleensä rypsit on kylvetty tehokkaalla pikamenetelmällä: rikkakurituksen jälkeen kyntö ja sen päälle ajelu rikkaäkeellä piensiemenkylvölaite aktivoituna. Nyt ei kuivuuden takia uskallettu olla näin tehokkaita, vaan kynnön jälkeen jyristeltiin ensin lautasmuokkaimella ja sitten ihan oikealla kylvökoneella, jonka peräjyrät toivottavasti varmistivat siementen pysymistä riittävän kosteassa. Ylimääräisen ajokerran lisäksi tehokkuuseroa syntyy työleveyksistä: kylvökoneen neljä metriä rikkaäkeen kahtatoista vastaan. Ajomatkan lisäksi kolminkertaistui päistekäännösten määrä.

Optimaalisuusvajaitten olosuhteitten vuoksi kaikkea ei tehty yhteen putkeen, jos vaikka optimaalisuuden määrä lisääntyisi prosessin aikana. Ensimmäiset kylvettiin viime viikonloppuna ja loput tiistaina ja keskiviikkona. Keskiviikolle ei jäänyt enää paljoa ja ennusteet alkoivat ajankohdan lähestyessä olla yksimielisiä ja varmoja sateen saapumisesta kello 12. Ennustajat saivat isännänkin asiasta niin vakuuttuneeksi, että hän hylkäsi suunnitelmansa viettää tiistai-ilta traktorin kopissa emäntää ikävöiden sillä aikaa, kun ikävöity jakelee kyyttöpaketteja lapsityövoiman kanssa Helsingissä. Lähdettiin siis kolmen hengen voimalla reko-kierrokselle. Säännöllisiä elämäntapoja arvostava nuorukainenkin päätti osallistua, koska oli vielä kesäloma eikä seuraavana päivänä tarvinnut mennä aamulla kouluun. Helsingin kierrokselta paluu kun on vasta lasten nukkumaanmenoajan jälkeen - vanhemmista nyt puhumattakaan. 
Yksi vaihe käytetystä tehokkuusrajoitteisesta menetelmästä. Aurojen ja kylvökoneen väliin tarjottiin kierros lautasmuokkaimella. Päivystävien lokkien määrän perusteella sekä kynnöksellä että muokatulla taisi matoja riittää.

Reissu sujui hyvin, kaikki eväätkin muistettiin, ja viimeisten paikkojen paketit saatiin ystävällismielisten kollegojen kyytiin, joten ei mennyt ihan niin myöhäiseksikään. Ilmeisesti meteorologien laskemaa aikaisemmin olivat levolle selvinneet myös tiistain sadepilvet, sillä keskiviikko valkeni - venahtanut poutajakso huomioiden - ilahduttavan synkkänä. Kylvämättömän alan puolesta synkkyys olisi voinut olla pari tuntia myöhemmässä. Taivaalla lekottelevat tummanpuhuvaiset eivät siis sitten koisineetkaan puoleen päivään asti, kuten oli luvattu, vaan heräsivät ropisemaan jo aamupäivästä siinä vaiheessa, kun lautasmuokkaus saatiin päätökseen. - Koko suven ollut poutaa ja sitten piti kylvää sillä ainoalla sateella. Vähän rupesi olemaan touhu limaista loppupäästä, mutta valmista tuli ja nyt ovat rypsit jo taimella. Naapurilla oli samanlaisia suunnitelmia ja hän tuli hakemaan lautasmuokkainta, kun se meiltä vapautui. Juuri ehtivät lautaset pysähtyä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti