maanantai 20. huhtikuuta 2015

Ennen sesonkia

Tämä toissaviikkoinen kuva on ajastaan jäljessä.
Sinivuokot alkavat jo lakastua.
Kevätkiireet lähenevät ja niiden alta pitäisi hoitaa erinäisiä homma pois päiväjärjestyksestä. Tämä aurinkoinen päivä kului pitkälti veroehdotuksen aiheuttamien yhteen- ja vähennyslaskujen parissa.

Alkuperäisrotujen kasvatussitoumukseen liittyvät sepustukset sopimuksessa olevien eläinten sukupuolielämästä viimeisen viiden vuoden kuluessa odottavat myös viimeistelyä. Kaavakkeeseen täytetään eläinten "sotunumerot" ja merkitään kullekin vuodelle tiedot siemennyksistä tai astutuksista sekä mahdollisista vasikoista. Yhteensä 10 sivua + pari kolmekymmentä sivua nautaeläinluettelon kopioita. Olisiko kellään muuten ideoita byrokratian vähentämiseksi?  Aika paksu kirjekuori tulossa. Sähköistä vaihtoehtoa ei ole. Eikä sähkö sitä työläyttä poista. Suurimmassa osassa muita sitoumuksia on, mutta sekään järjestelmä ei tällä hetkellä toimi.

Tällaista sulkuaitaa on yhdessä karsinassa,
jotta eläimen saisi kiinni mahdollisia hoitotoimia
varten. Vinossa oleva tanko pääsee keikkumaan.
Lehmä työntää päänsä yläosan leveästä
kohdasta. Painaessaan päänsä alemmas kohti
ruokintapöytää, kaula keikauttaa tangon pysty-
suoraan asentoon. Viima on iso lehmä ja
pulskassa kunnossa, joten aitaa säädettiin
alhaalla pystytangon vasemmalla puolella näkyvän
kiiltävän kohdan verran väljemmäksi.
Alta pois piti myös kiinnittää eräitä pudonneita korvamerkkejä. Johtaja lehmämme Viima oli onnistunut hukkaamaan laput molemmista korvistaan. Lehmä on niin kesy, että sen selkään voi kiivetä. Lapset yrittivät joskus keppi ja omena -menetelmällä saada rouvan liikkeelle selässä istuessaan, mutta eteneminen jäi aika vaatimattomaksi. - Taisi olla märehtiminen kesken.

Kesyydestä ei juuri ollut apua, kun piti korviin koskea. Ensin yritimme houkutella Viimaa laittamaan päänsä sulkuaidan läpi, mutta yritykseksi jäi. Pää ei tullut niin pitkälle, että suljin olisi kolahtanut kiinni. Kesy mutta tässä tapauksessa aika epäluuloinen.

Haluttaessa kiinnittää eläin ylätangossa olevat
lukitsimet käännetään tällä vivulla ylöspäin niin,
että pystyyn nouseva tanko loksahtaa yläosastaan
lukitsimen taakse.  Tankojen väli jää eläimen
kaulan levyiseksi mutta päätä kapeammaksi.
Normaalissa asennossa lehmä pääsee poistumaan
nostamalla kaulansa ylös niin, että keinutanko
kellahtaa vinoon.
Merkki saatiin paikalleen Hetken Hurmion kanssa testatulla menetelmällä telkeämällä lehmä paalin, seinän ja karsinan aidan väliin merkinlaiton ajaksi. Tarvitaan näppärä traktorikuski. Merkit onnistuttiin kiinnittämään vanhoihin reikiin eivätkä merkitsijän sormetkaan taittuneet. Vaara käsien telomisesta lehmän ja aitarakenteiden väliin on ilmeinen.
Vasikka
Myytti, Kertomuksen tytär,
on notkea tyttö.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti