torstai 2. huhtikuuta 2015

Siivouspäivä

Lattia lähes siivottu. Etuosa tyhjennetään ajoittain kokonaan.
Takaosaan lisätään kuiviketta tarpeen mukaan. Kuivikekerros
kasvaa kevättä kohti. Pohjan palaminen - kompostoituminen
- kuitenkin rajoittaa kerroksen kasvua.
Tähän jäi erityisen kuiva kohta. Turvetta ryöpsähti.
Karsinoissa on yleensä kaksi osastoa: olohuone ja ruokasali. Ruokintapöydän puoleinen reuna tai ruokintakehien ympärys on ruokasali ja kuivitettava osa olohuone. Ruokasalissa syödään ja olohuoneessa loikoillaan märehtimässä.Ruokintapuolen lattialta poistetaan lannat tarpeen mukaan, sitä ei kuiviteta. Olohuoneeseen taas lisätään uutta kuiviketta tarpeen mukaan. Kuivikkeen lisäsys korottaa alustaa. Lannan palaminen - siis kompostoituminen - puolestaan madaltaa sitä. Kevättä kohti elintaso siis nousee. Koiramäen talo -aikakaudella eläinten pää saattoi keväällä hipoa kattoa, koska rakennukset olivat matalia. Nyt nousuvaraa  on metritolkulla. Rekka mahtuu lavansa hallissa kippaamaan. Norsujen kasvatusta emme kuitenkaan ole harkinneet, vaikka korkeus ei ongelmaksi muodostuisikaan.

Pojat testaamassa uutta kuiviketyyppiä. Materiaali on kyllä ennestään
tuttua. Kuitua odottaa levitystä peltojen laitamilla ja laitumella erityi-
sesti vasikat kiipeilevät mielellään valkoisten kasojen päälle.Tällä kertaa tyhjennettiin sonnien karsinan etuosa sekä terassin puoli kokonaan. Pojilla on siis olohuoneen ja ruokasalin lisäksi terassi. Terassiosalle kokeiltiin kuivikkeeksi puukuitua. Kuitu on paperitehtaan sivutuote, jota levitetään pelloille maanparannusaineeksi. Puuperäinen massa hajoaa maassa hyvin hitaasti ja lisää siten maan multavuutta ja ravinteiden pidätyskykyä.

Yleensä tavara on niin kosteaa, että sitä ei voisi kuvitellaakaan eläinten alle. Viimeksi tullut erä oli tavanomaista huomattavasti kuivempaa, joten sonnejen alustaan tarjoiltiin muutama kokeilukauhallinen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti