keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Hyviä ja huonoja satoja

Vasikat ovat söpön näköisiä pienenä, mutta puolivuotiasta mullikkaa yleensä kuvataan jollain muulla adjektiivilla. Härkäpavuille käy vähän samanlailla. Pieni taimi on vihreä ja soma, mutta nyt muutama kuukausi myöhemmin valitsisin laatusanat toisin. Vaaleammat pesäkkeet siellä täällä ovat rikkakasvitihentymiä, lähinnä valvattia.
Härkäpapu sen kun rumistuu puinnin lähestyessä. Rumuus tosin on edellytys puinnille, joten siinä mielessä vähäesteettisyys ei elämää häiritse.

Soijaplantaasikaan ei häikäise. Kasvimaalla on tällä hetkellä kymmenen kasviyksilöä. Palot ovat aika littania ja vihreitä. Ja sellaisina pysyvätkin, sillä lämpösummaa on sen verran vähän jäljellä. Lämpömittarin mukaiset pluskolmeyöt eivät oikein ole palkojen turpoamista edistäneet.

Lämpösummakaan ei auta silloin, kun se kertyy auringon paistaessa kiinalaisille tai argentiinalaisille.

Suklaalaikku (kasvitauti) on edennyt. Nyt ei enää olla maitosuklaan sävyissä, vaan selvästikin on tavoitellaan  tummempia premiumlaatuja.
Yksi mummo meni puolukkaan ja puolukat mahtuivat muutamaan ämpäriin sillä kertaa. Tämännäköistä purkkia on kannettu kellariin. Puolukanpyynnissä on ollut muitakin ikäluokkia, mutta ripille pääsemättömien puolella marjastusinto tuntuu olevan kääntäen verrannollinen ikään. Puolukat edustavat otsikon mainitsemia hyviä satoja.
Soijaviljelmä ylhäältä päin. Kasvuston korkeus samaa luokkaa kuin lomasa olevilla salaateillakin. Näin eteläruotsalainen lajike Etelä-Suomessa tämän sesongin säissä. Amerikassa kaikki on suurempaa. Katso esim. tästä.
Tuleentuminen ei ole tälle yksilölle ihan tämän päivän eikä ensi viikonkaan juttu. Niin on vihreää ja pehmeää.
Tässä palossa oli peräti yksi vielä ihan vihreä papu. Soija edustaa heikkoja satoja. Onneksi osui tällaiseen marginaalikasviin.


Tuhoeläimiltä (tuntomerkit: yksi turpa, neljä sorkkaa, yksi häntä) soijasato on sentään tällä kertaa saatu varjeltua. Viime suvena 25 % sadosta jäi sonnin sorkan alle. Loput kolme kasvia unohtuivat sadonkorjaajalta.

Tällä menestyksellä taitaa soijan viljely jäädä odottamaan ilmastonmuutoksen edistymistä, radikaalia kehitystä kasvinjalostuksessa tai edes parempaa taimikasvattamoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti