torstai 10. syyskuuta 2015

Mustan mulla alueita

Salaoja-alan yrityksessä tämä on usein - tai ainakin oli, kalusto on kehittynyt - toimitusjohtajan paikka. Pienessä omatoimiojituksessa ojanpohjalla puntit märkinä on isäntä.
Ojankorjausprojekti on saatu loppusuoralle. Kaivannot on tukittu, joten testiryhmä on voitu lähettää kentälle. Ryhmä liikkuu neljällä (kertaa pääluku) jalalla, joten tuskinpa upoksiin kenkään joutuu.
Uppoaman ainakin pitäisi olla pienempi, koska kuivuminen on parantunut.

Lohko on ruostuvaa maalajia. Tästä syystä salaojaputkea kannattaa laittaa vain kohtiin, joista niitä pääsee huuhtelemaan. Ojanpätkien on siis päädyttävä salaojakaivoon tai laskuaukon on oltava avo-ojan penkassa. Eräästä märästä kohdasta kaivoon johtavaa ojaa etsittiin perimätiedon perusteella.
Tässä testiryhmää. Etualalla Lappis pötsiään täyttämässä. Taaempi
osa testiryhmää tutustuu mustaan multaan. Toivottavasti eivät
innostu kaivamaan putkia uudelleen esille.Tämän otoksen
jälkeen kameran linssi pyyhittiin.
Perimätiedolla tai salaojakartalla oli tässä tapauksessa kuitenkin taipumusta liioitteluun, sillä putkea ei löytynyt. Kuivatusta kuitenkin haluttiin parannella, joten kyseiseen kohtaan - ja pariin muuhunkin - tehtiin kaivanto, johon ajettiin sopivan läpäisevää hiekkaa. Päällimmäiseksi palautettiin multakerros.

Pienempinä lähes pintaan ulottuvina tötteröinä näitä hiekka/sorapiiloja kutsutaan sorasilmiksi. Nämä olivat kai sitten huulia, jos naamassa pysytään. - Hymy tosin puuttui, sillä kaivurin puikoissa oli tehty suoraa jälkeä. Niin ojat kuin sorapiilotkin näkyvät nyt pellolla mustalla mullalla olevina juovina.
Nämä täytyi tukkia,
ennen testiryhmän
päästämistä
pellolle. Etteivät
pienokaiset (termi viittaa lähinnä ikään,
1-2 v.) vain putoa kaivantoihin.
Hiekkaa tarvittiin aika monta
kuormaa. Kärryä ei ole tällä
viikolla muistettu vahata.
Vai miten niin kolhuisen
näköinen?
Sorakerroksen läpi tuleva
vesi menee kuvassa
näkyvistä pienistä rei'istä
putken sisään ja virtaa sitä
kautta pellolla pois.
Syyssadon rehuntekokin oli ajankohtainen. Heinä kaadettiin tiistaina, eilen pöyhittiin kuivemmaksi ja tänään paalataan. Tämä kuorma on menossa makkaratehtaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti