sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kevään uutuuksia


Kukkasen vasikka lähti maailmalle jo nuorena. Pienokaisen säkäkorkeudella alalanka ei aiheuta ongelmia. Pari metriä aidan takana taitaa olla aika itsenäinen olo. Ääni ei kuvasta välity, mutta kyllä Kukkanen tässä jo vähän pienoistaan kotiin päin komentaa.
Kevään ensimmäinen vasikka havaittiin lankalauantaina. Poikimisen aloittivat laitumen puolen lehmät. Poikimapaikaksi oli tarjolla sekä kuivitettua hallitilaa että kuivaa ja vähemmänkuivaa taivasalla- tai kuusenallatilaa. Ensimmäiset vasikat ovat vaihtoehdoista huolimatta olleet luonnonlapsia tai emot luomupoikijoita. Uudet vasikat ovat aloittaneet tähän maailmaan tutustumisen suoraan isänmaan kamarasta.

Lanan vasikka kuusen kuiskinaa kuulemassa. Lanan emä on Jyrä. Koneiden sukua tämä sonnipoika siis. Isännän esitys "Nivelaura" ei kuitenkaan ole vielä saanut lopullista hyväksyntää. Ainakin se on vähän pitkä kirjoittaa korvamerkkiin.
Lankalauantain aamuna oli Jakriksella kuiva vasikka ja Lanalla märkä. Ikäjärjestys oli siis helppo määrittää. Ensitöikseen emo nuolee vastasyntyneen vasikan kuivaksi. Lana ei vielä tähän työhön ollut ehtinyt. Nuoleminen saa vasikan veren kiertämään ja emon hormonit hyrräämään niin, että jälkeiset hyvin poistuvat. Lisäksi vasikka saa hyödyllisiä bakteereita. Probioottiannostelu onnistuu ilman pilleripurkkia. Turkkikin tietysti kuivuu samalla. Kylmään aikaan syntyvien vasikoiden karva on paksumpi kuin lämpimällä kaudella tai lämpimissä tiloissa syntyneiden. Ihmislapset eivät jostain syystä tunnu olevan yhtä eteviä säänmukaisen pukeutumisen suhteen.
Ei siinä kuusen juurella koko aikaa viitsi lojua. Pitäisiköhän tälle kaverille kuitenkin vähän opettaa pöytätapoja? Vaikka onhan tuolla ruokintakehässä tietysti mukava köllötellä. Korvat ja valkoinen selkä vain pilkottavat.

Pronssille kiilasi tällä kaudella Kukkanen sonnivasikkansa kera. Trendikäs vasikan nimi alkaa kuluvana vuonna n-kirjaimella. Kukkasen pojasta tulee varmaan Nuppu. Katsotaan, mitä korkea-arvoinen nimilautakunta ehdotuksesta sanoo. Nythän Nuppu kuulostaisi oikein somalta, eikä kai nimi 600 kiloa myöhemminkään sonnia pahenna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti