lauantai 13. toukokuuta 2017

Eriä ja erätaukoja

Mullan alta esiin kaivettu papu. Viikossa on itua pukannut
vasta puolisen senttiä.  Lämpöä kun tulisi, niin
saataisiin jotain maan pinnallekin näkymään.
Jos nyt lumikerros ei satu peittämään.
Hiihtokausi jäi vähän lyhyeksi, mutta kompensaatioksi on sitten saatu valkoisia pilven tuotteita useampana päivänä näin toukokuun puolella. Yhtenä jos toisenakin vuonna tähän aikaan on yleensä ollut oraita katseltavaksi, mutta vuodet ovat kai pikkuserkkuja tai jotain - naapureita vaikka.

Härkäpavut kylvettiin viime viikonloppuna ja nyt pelto hennosti vihertää - valitettavasti. Näkyvät viherrykset ovat n.k. oheiskasveja, jotka myös rikkaruohoina tunnetaan. Isäntä ilmoittautui juuri kotiutuneeksi ensimmäiseltä rikkaäestyskierrokselta. Papu vasta pukkailee idun alkua katseilta suojattuna mullan alla.


Keltaista kukkaloistoa odotellessa. Räntää on tiputellut päivänä
jos toisenakin, mutta sieltä ne vain vihreät nuput pilkistävät
rypsipellossa. Tässä lehtiä on vähän käännelty sivuun kukinnon
ympäriltä.
Kylvöjen osalta meneillään on erätauko. Tauokoverryttelynä punaisella Valtralla - ja isännällä siinä ohessa - on ollut naapurien lietteitten levityksiä. Nykyään pitäisi kai lannanlevityksen sijasta puhua kiertotalouden harjoittamisesta. Se osa turpien tai kärsien eteen tarjoilluista pellon tuotteista, joka ei kierrä pöytiimme, kiertää tarpeeseen takaisin pellolle. Hukkaputki alkaa sitten itse kunkin pöntön pohjalta ja päätyy vesilaitoksen puhdistusprosesseihin. Kemiallisesti saostettu fosfori ei enää kasveja vahvista.

Tauon jälkeen toisessa erässä pelikaverina on tattari. Sen optimaalinen kylvöajankohta on selkeästi ja yksiselitteisesti määriteltävissä: viimeisen hallan jälkeen. Hankalampi määriteltävä on sen viimeisen hallan ajankohta. Tämän kevään tähänastiset näytöt viittaavat pitkähköön erätaukoon. Tattarin taimi on erittäin arka hallalle ja siementä on siksi lajiteltu sen verran, että tarvittaessa osan alasta voi kylvää toiseen kertaan. Kun nyt päästäisiin siihen ensimmäiseenkin kertaan ensin.   

Oikeastaan olisi pitänyt puhua toisesta ja kolmannesta erästä. Kauden kasveista rypsi kylvettiin jo viime suvena. Kasvustot näyttäisivät selvinneen hiihtokaudesta, joten niiden suhteen on nyt toimenkuvana odotella kukintaa ja lämpimiä tyyniä kelejä pölyttäjille. Rypsin lisäksi kasvussa - aika hitaassa, kun tuo lämpötilojen nousu on niin maltillista - ovat tietysti nurmet. Niitä täydennyskylvettiin aamupakkasien vallitessa jo hyvissä ajoin. Kai sekin on tämän kisan eräksi laskettavissa.
Helvetin rotko
Puro. Täällä sentään on sulaa.
Lehmiä ei vielä puronvarsi niittyyn
voi päästää, koska syötävää on
kasvanut vasta hyvin niukasti.

Perinnebiotoopin koivikko vihertymistään odottelemassa. Sitä odottavat taustalla siintävät lehmätkin. Useimpina keväinä laitumelle on päässyt näihin aikoihin toukokuun toisella viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti