tiistai 31. lokakuuta 2017

Lumen jälkeen

Linnoitustyöt toteutettiin lapsityövoimalla, mutta kokonaan vapaaehtoistyönä. Ovi on kamerasta pois päin.
Lumen tulon jälkeen piti tehdä lumilinna. Aina joskus joitain hommia unohtuu, mutta tämä ei. Muureista on näin kolmen päivän perästä jäljellä suhteessa ehkä saman verran kuin Kuusiston piispanlinnasta Kaarinassa.

Ennen lumentuloa tehtäviä hommiakin oli kaikenlaisia, mutta niiden lumisateen jälkeisessä valmiusasteessa on huomattavaa hajontaa. Esimerkiksi haravointi on kesken. Vankka meterorologinen kokemus kuitenkin varoittaa, että siihen joutuu vielä palaamaan ennen kevättä.

Paripyörät on tehokas lisävaruste tiivistystyömaalle. Mutkien palautus -operaatio tuo liikennettä, joka ei pehmeällä maalla olisi mahdollista.
Lumen tallaamista - sekin on joskus tarpeen - ei pääse tekemään hyvissä ajoin varastoon. Joutuu odottamaan lumen tuloon asti. Maa ei juuri routaannu, mikäli höttöinen lumikerros kertyy ennen pakkasia. Routainen maa taas on edellytys siisteille ulkotöille. Kura on kivaa -ikä alkaa olla takana päin, vaikka huomattavan nuoria olemmekin - paitsi lapsityövoiman mielestä.

Pellon laidoilla olleita puukuidun kippauspaikkoja tai reittejä niille aurailtiin aikanaan, jotta rekka pääsisi pellon poikki tuomaan kasat levityksen kannalta järkeviin paikkoihin. Maata tiivistimättä ja matkalle juuttumatta. Tämänkertaisten lumien alta taas pitäisi saada perinnebiotoopin puronvarret jäätymään. Muuten suorien mutkistustöistä voisi seurata tärveltynyttä kasvustoa ja syväkyntökalustoa.
Hyvän sään aikana. Kesärenkailla selvittiin Puotilan rekossa. Lumi tuli vasta vähän kotiutumisen jälkeen. Tuulen ja lämpötilan puolesta tämä emännän välkehtivä asuvalinta ei ollut liioittelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti