maanantai 9. lokakuuta 2017

Syksy saa

Kuivurin tuntilukema. Tämän molemmat kotimaiset suvereenisti hallitsevan
mittarin lukema on kasvanut syksystä 1986 lähtien. Esillä tyypillistä ei vielä
koulussa ruotsia opiskelleen maalaislapsen sanastoa. Emännän
suomenruotsalaisia opikselukavereita huvitti, kun kerroin
ensimmäisestä oppimastani ruotsinkielisestä lauseesta. Oppimateriaalina
oli ollut traktorin hytissä oleva kaksikielinen laatta. "Håll fast i ratten om
traktorn stjälper. Hoppa ej!" (Pidä kiinni ohjauspyörästä traktorin kaatuessa.
Älä hyppää!)
Isommat kiireet ovat alta pois, kun sato on laarissa. Tai siis myyntikasvit ovat laarissa. Oman mahan täyte on vielä mullan alla, sillä perunalaari ammottaa tyhjyyttään. Kellaria pitäisi saada jäähtymään, mutta ei oikein kylmene, kun syksystä huolimatta tämä suvisää jatkuu. Aamunkin mittarilukema on tyypillisesti +8. Muutkaan laarit eivät  kuluneen suven jäljiltä varsinaisesti pullistele. Varsinkin, kun rypsi, joka ainoana ylsi pullistuttaviin satotasoihin, on jo viety puristamolle. Alhaisen satotason positiivinen puoli on näin märkänä vuonna tietysti kuivatuskapasiteetin riittäminen.

Selvä syksyn merkki on myös matkalaisten kotiin paluu. Maailmankuvaansa kaukaisessa Länsi-Hollolassa avartanut maisemanhoitopartio palasi kotilaitumille. Kotiin ei ajanut routa, vaan ihan tavallinen nelivetoinen traktori tarkoitukseen sopiva kärry perässään. Eihän tässä tietysti porsaista ollutkaan kysymys.

Alkavalle viikolle on luvattu pitkästä aikaa sadetta (viimeksi satoi eilen) kutakuinkin joka päivälle. Tarkoittaa käytännössä sitä, että sateen takia kuraiseksi muuttuva perinnebiotooppi jätetään villieläinten haltuun. Oheisen kuvan kesyt eläimet poistuvat pellolle syömään viimeiset laidunruohot ennen reilun puolen vuoden talvidieettiä. Talonväen talvidieetti ei toivottavasti huku viikon sateisiin. Isäntä vitsaili peittävänsä perunamaan pressulla (ei meillä oikeesti oo niin isoa) nostoa vartoamaan.
 
Ruskeavalkoisia lehmiä ja mustavalkoisia runkoja. Lapinlehmällä olisi tässä ympäristössä ollut maastopuku luonnostaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti