maanantai 13. tammikuuta 2020

Pari aituria

Paljon melkein pihalla. Tämä kuva on joulukuulta, mutta eilen ja tänään
 on samanlailla asemoituna tavattu viimekeväisiä sonnivasikoita.
Karkauspäivä on vasta tulossa. Mitenkähän tässä käy?
Viime aikoina vallinneen sään voisi luokitella harmaaksi. Märkääkin on ollut, joten on kai parasta muistella, että kesä oli  aurinkoinen. Suojasää on siinä mielessä työllistävää, että lehmät tarvitsevat kuiviketta paljon enemmän kuin esim. kymmenen asteen pakkasella. Lisäksi kuivikkeena joutuu käyttämään imukykyistä, mutta väriltään synkkää turvetta. Kuivemmalla kelillä voisi pitäytyä kepeämmän värisessä oljessa.

Pilvisellä säällä saisi tietysti parempia kuvia, kunhan sumun läpi vain jotain
näkyy. Harvinaista valoilmiötä oli kuitenkin riennettävä kuvaamaan silläkin
uhalla, että unohtaa keitä kuvassa on. Valaistus rajoittaa
jälkikäteistä tunnistamista. Oikeanpuoleinen on kuitenkin Kymppi.
Jotta talonväki ei pääsisi urautumaan. Pari pikkusonnia on kehitellyt uuden päivärutiinin, nimeltä tullaan pois karsinasta. Kaverit ovat vielä niin pieniä ja siroja, että pääsevät läpi esim. ruokintapöydän etuaidasta siitä, mistä rotevammalla kaverilla ottaa maha kiinni.

Kulkeminen ei niin kovin haittaa, kunhan menevät takaisin samaa tietä paikkoja rikkomatta ja katsovat, mihin kakkivat. Nauta ei katso. Se nostaa häntäänsä silloin, kun asia on ajankohtainen. Sika on kuulemma paljon siistimpi. Sitä en sitten tiedä, onko lättinsä ulkopuolella kuljeskelevan possun käsitys sopivasta vessan paikasta sama kuin possulan isäntäväellä. Luulisin kuitenkin, että sikojen aitaus- ja asumisjärjestelyissä mallit ovat vakiintuneempia ja röhkijän oleskelu väärässä paikassa on harvinaisempaa kuin naudan. Eivät täälläkään tosin "ammattirotuiset" vasikat  aikanaan tulleet niistä aidoista, joista kyyttötenavat menevät ja tulevat urakalla.

Pojat on opastettu takaisin isoveljien seuraan. Monet ovat koiransa ulkoiluttamia, mutta tässä tapauksessa vasikkakin saa lisättyä isäntänsä oleskelua raikkaassa tihkusateessa. Emäntä on sillä aikaa naputellut kuitteja verokirjanpitoon. On myös päästy toteamaan, että sähköpaimenen kytkeminen valtakunnan verkkoon mahdollisten irroitusta vaativien lankojen kohentelun jälkeen on sangen aiheellista. Lehmävasikoiden ja lehmien ulkoilualueet on eristetty  muusta maailmasta sähkölangalla. Seikkailevalle vasikalle saattaisi tulla mieleen mennä aidan läpi katsomaan viimekeväisiä kavereita, myös väärää sukupuolta olevia. Tänään kyseisiä seikkailijoita ei ole tavattu liikenteessä, joten toivottavasti ovat löytäneet uuden harrastuksen. Varmempi olisi tietysti kommentoida sen jälkeen, kun tietää, mikä se mahdollinen uusi harrastus on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti