torstai 23. tammikuuta 2020

Peilailemaan

Konsernimme hermokeskuksen lähietäisyydeltä ohittava valtaväylä on nimeltään Vanhatie. Tie muuttui vanhaksi kuusikymmentäluvulla harjun toisella puolella kulkevan valtatie 12:n nykyisen linjauksen valmistuttua.

Tätä väylää kulki muun muassa Hämeen ja Viipurin linnojen välinen liikenne. Reilu sata vuotta sitten sitä pitkin peräytyivät punaiset joukot kohti Lahtea. Maria Åkerblom taas ei ihan tähän asti päässyt, vaan hänen reissunsa toppasi jo joitakin kilometrejä aikaisemmin.

Maailman turhamaisin kiinalainen on kuulemma nimeltään Pei Lai Lee. Tässä ei tarvitse turhaan peilailla, vaan voi ihan tarpeeseen havainnoida rakennuksen takaa lähestyviä mahdollisia lietevaunuja tai vähäisellä liikennetolkulla varustettuja pienehköjä pyöräilijöitä.
Piuhat kiinni lietekärryn aivoihin.
Talouskeskukseen kääntyvän risteyksen kohdalta vihannesmaalle (=Lahteen=itään) päin alkaa "mökkimäki". Maalaisittain taajassa olevat mökit ovat aivan kiinnin tiessä. Niissä on aikanaan asunut kaikkien mahdollisten alojen käsityöläisiä. Hyvistä liikenneyhteyksistä ei liene ollut haittaa ammatinharjoittamiselle. Viipurin linnan aikaisilla ja vähän myöhemmilläkin liikennenopeuksilla ja massoilla mökkien sijainti ei liene ollut liikenneturvallisuuskysymys. Nyt moottorien ja tonnien aikakaudella tilanne on muuttunut. Toistaiseksi on törmäyksiltä vältytty, mutta jotta toistaiseksi jatkuisi mahdollisimman pitkään hommattiin näkyvyyttä parantamaan peili. Pieni peili paikalla oli jo aikaisemminkin, mutta ovathan ne televisiotkin nykyään suurempia kuin ennen. Kehyksetkin herättävät toivottavasti paremmin huomiota.

Pari kautta sitten lietevaunuun hommattiin aivolisäke, jonka toimenkuvaan kuului lietemäärän säätäminen automaattisesti ajonopeuden ja kierroslukujen vaihdellessa. Levitystasaisuuden piti parantua ja isännän aivokapasiteettia vapautua kakkavirtojen säätämisestä tärkeämpiin kohteisiin - esim. emännän ajattelemiseen. Toistaiseksi määränsäätöautomatiikka oli aiheuttanut lähinnä harmaita hiuksia, tai isännän tapauksessa ehkä niiden ei vielä niin harmaiden hiuksien putoamista. Harmaantuminen on tässä talossa toistaiseksi ollut enemmän emännän heiniä.

Hyviä teorioita toimimattomuuden syylle oli kyllä kehitelty ja säätöjä tehty, mutta silti vaan ei pelittänyt toivotulla tavalla. Tänään saapuivat paikalle sitten insinööri ja tietokone, jotka paljastivat vaunun aivoista pari perustavanlaatuisesti virheellistä ajattelumallia. Inhimillisesssä toiminnassa virheelliset ajattelumallit voivat olla hyvinkin tiukassa. Uuden tavan juurruttaminen vallitsevaksi käytännöksi voi vaatia kuukausien toistamista. Koneen uudelleen ohjelmointi oli onneksi paljon nopeampaa. Eilen vaunuun täytetyt koeajovedet pääsivät testimateriaaliksi. Talven kutakuinkin ainoa pakkasyö vain piti tietenkin olla juuri nyt. Pressu ja pieni lämmitin riittivät pitämään pumput ym. sulana. Nyt näyttäisi siltä, että ensi suvelle on luvassa aikaisempaa verenpaineystävällisempää lietteen levitystä.
Hauskaa tämä säätöön liittyvä sanasto. Hystereesi on sekä fysiikan että taloustieteen termi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti