sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Perunat uusiutumaan

Perustettu taas paikallinen - aika matalarakenteinen - Almeria. Kyseisessä Espanjan kolkassa kasvihuoneet peittävät satoja neliökilometrejä. Tässä on harson alla parikymmentä aaria. Almerian viritykset hallitsevat jopa alueen satellittikuvaa, mutta näistä saa yleiskuvan huomattavan maanläheisesti ajelemalla valtatie kahtatoista.
Tässä istutetaan Nicola-perunaa. Kumpikin istuttaja olisi ottanut
mieluummin keltaiset kuin vaaleanpunaiset kuulonsuojaimet, mutta isoveli
osoitti tällä kertaa kypsyytensä. Isännälle ei värillä ole väliä, mutta
mieluiten ne, jotka osaavat vastaanottaa puhelut kännykästä.
Isäntä ja emäntä ovat kaiken muun näpertämisen ohella viettäneet virkistävää viikonloppua kasvimaalla. Erityisen virkistävä yksityiskohta on ollut pohjoistuuli.

Perjantaina saatiin maahan perunat lapsityövoiman suosiollisella avustuksella. Työvoiman suurin ongelma oli se, että työn alkuun päästiin niin hitaasti. Olisi pitänyt joutua heti työmaalle, mutta ennen lähtöä äiti ja isä hidastelivat ihan tahallaan esim. lastaamalla siemenperunat mukaan. Paikan päällä taas kärsivällisyyttä koeteltiin mittailemalla ensimmäinen vako sellaiseen paikkaan, että herneille ja porkkanoille jää sopiva tila perunoitten ja vihannespenkkien väliin. Onneksi viidenkymmenen metrin rullamittaa on ihan kiva kelata. Lopulta odotus palkittiin ja "hättäinen" jälkikasvu pääsi isännän kuljettaman ensiluokan huvipuistolaitteen kyytiin.

Istutettavia lajikkeita oli usampia. Emännän hommaksi jäi katsoa, että lajikkeet tulevat maahan tarkoitettuihin kohtiin ja laatia dokumentti, josta vielä nostoaikaan selviäisi, missä mitäkin on. Kyseinen dokumentti piti myös pystyä varjelemaan alussa mainitulta virkistävältä yksityiskohdalta. Sitten pitää tietysti vielä nostettaessa pitää erät erillään. Kesän kotitarpeiksi pihan viereen istutettiin nimittäin pari ämpärillistä perunoita, jotka oli syksyllä siemeneksi otettu, mutta joista oli talven aikana kadonnut varma tieto lajikkeesta. Kellarissa ei kyllä tuulen pitäisi viedä lappua ämpärin päältä.

Lauantaina kylvettiin tilliä, hernettä, porkkanaa, palsternakkaa, puna-, kelta- ja raitajuurta sekä istutettiin sipulit. Aikaisemmin mainittu hätäily lienee sukuvika. Sadon saantia hätäillään sen verran, että liki kaikki kylvökset peiteltiin kasvuharsoilla. No, perunalaarien pinnankorkeuden perusteella se on ihan aiheellistakin. Kesäkuussa syödään näillä näkymin ruokalajiin sopivimman perunalajikkeen sijasta sitä sorttia, mitä on jäljellä. Osalla etäkoululaisista on tehtävänä liikuntapäiväkirjan pitäminen. Harsojen levittäminen ja painosäkkien siirtely olisi ollut ilman muuta maininan arvoinen suoritus, mutta tällä työmaalla oli emännän ja isännän lisäksi näitten päiväkirjoittajien sijasta eläkeläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti