keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Alle kaksikymppisistä

Riemu, Runsas ja Räisälä. Piti tarkistaa, meneekö Räisälällä todella hyvin vai todella huonosti. Tooodella hyyyvin meni. Ehkä kyseessä on kesäloman vietto.
Taitaa olla valtakunnassa kesäloma äärimmillään noin kalenterista katsellen. Tännekin tuli melkein kesäloma, kun punainen Valtra rupesi kenkkuilemaan ja lietteen levitys keskeytyi. Vaihtoehtohommia oli kyllä runsaasti tarjolla, joten tauko jäi aika hypoteettiseksi. Valtra P joutui siis huoltoon. Lietettä oli aluksi levitetty naapurin traktorilla - myös Valtra P, jonka valjakkokoko sopii erityisesti valtatien ylämäessä paremmin täyden lietevaunun eteen. Kyseinen kone oli kuitenkin alkanut oireilla ja siksi oli palautettu oma juhta valjaisiin. Nyt heräsi lähinnä epäilys, että vikojen takana onkin lietevaunu eikä tilanteesta selvitä pelkän traktorin remonttilaskulla. Tämän vaihtoehdon positiivinen puoli olisi se, että vika ei olisikaan vielä traktorin kohonneessa iässä. Nuorempaan vaihtamisesta joutuu yleensä maksamaan.
Yksi takapihan ruohonleikkureista 600 kg +.

Traktorikatalogit on talossa  kyllä huolella luettu. Tällä hetkellä suurimmassa suosiossa oleva aviisi - Traktoripörssi - kierrätetään vielä samanlaisen kirjallisen maun omaavalle  koulukaverille naapuriin. Julkaisija lähettää traktoripörssin kaikille, joiden nimiin on rekisteröity korkeintaan 20 vuotta vanha traktori. Tässä taloudessa perusteellisimmat lukijatkin ovat siis selvästi alle tuon 20 vuotta. Lehdessä ilmoitetaan kuvien kera myyntiin käytettyjä traktoreita. Aviisin "tilaus" on tällä konekannalla aika pian menossa umpeen ja tilauksen uusiminen on aika kallista, jos sitä varten täytyy traktori vaihtaa.

Tummaneidonvaippa
metsälaitumelta -
olen harvinaisempi.
Lehtoneidonvaippa,
edellisen naapuri -
olen isompi.
Kymmenenvee bongaa kuvista yleensä samanlaiset traktorit kuin kotona on. Joku aika sitten tultiin äidille innolla kertomaan, että nyt tässä on viisi "kolmevitosta" (MF 35) ja kaksi "kaksneljäkymppistä" (MF 240). Lukeminen jatkui. Hetken päästä kuului jotain, mistä opettaja olisi ollut iloinen: "Eiks kolmepyttyinen ole yhdyssana?".

Mitäs sitten on muuta tehty? Lehmiä on siirrelty niin, että takapihan puskattomuus säilyy. Metsälaitumella on käyty kasveja etsiskelemässä ja raivaamassa paikoin paikkoja valoisammaksi. Emäntä päivysti yhden aamupäivän sonnien laitumella. Mahdollisesti toiselle tilalle siitoskäyttöön menevästä sonnista piti saada sontanäyte salmonellatutkimusta varten.  Kandidaattien hännän nousun vartoilu sujui sään puolesta varsin miellyttävästi. Aikaa kyllä kului paljon suhteessa siihen, että jonkun lähteen mukaan lehmä sontii parinkymmenen minuutin välein. No, nämä olivatkin sonneja. Hyvän aikaa odoteltua puuttui vielä pari eläintä, jolloin ukki soitti, että pihassa olisi lihanostajia. Emäntä lähti pihaan - kävi kyllä pesemässä kädet ennen pakastimille menoa - ja palasi takaisin. Sonnit rupesivat asettumaan päivälevolle, ilmeisesti ne pari häntää olivat nousseet juuri siinä lihan myynnin aikana, sillä aikaa meni vielä toinen mokoma ensimmäisen session päälle. Vartoiluseura oli kyllä leppoisaa, ainakin kilomäärillä painotettuna. Sonnien lisäksi paikalla oli nimittäin kärpäsiä. 


3 kommenttia:

  1. Meidänkin traktori vaatii huoltoa, uusia New Holland varaosia lähdetään pian metsästämään. Kuinka teillä lopulta päättyi tuo Valtran kanssa tilanne? Meillä oli hetken mietinnässä uusi traktori, mutta kyllä tätä vielä huolletaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat parikymppiset posottavat edelleen. Traktoripörssinkin saa nykyään Käytännön maamiehen kylkiäisinä traktorin iästä riippumatta.

      Poista
  2. Meidän maatilalle pitäisi saada yksi uusi traktori, ja toiseen uusi hydraulisylinteri. On hieman retuperällä hommat, kun ei ole kunnolla saanut töitä tehtyä. Noita pörssejä en ole paljon seurannut.

    VastaaPoista