sunnuntai 31. joulukuuta 2023

"Asfaltoimassa"

Ura on mutta kantavuutta toistaiseksi vähän niin ja näin.

Isäntä on pari päivää askarrellut metsäpalstalla. Suopläntille on tulossa hakkuu. Pohjassa on niin sanotusti kosteutta havaittavissa. Operoidaan talvisaikaan, ettei tarvita kuoroa Väinämöisiä laulamaan kalustoa suosta ylös. Traktorit ja metsäkoneet ovat Joukahaista selvästi painavampia, joten pelkän solistin kapasiteetti ei ehkä riittäisi.

Nyt tästä on ajettu, eli ns. Stalinin asfaltin valmistuminen
varmistuu. Traktorin nokka maastoutuu muuten aika
hyvin aidoista materiaaleista tehdyssä fysikaalisesti
hajoavassa lumipuvussaan. Sää oli vallan nätti.
Lähipäiville on luvattu suon kantavuutta edistäviä lämpötiloja. Hötö lumi taas heikentää alhaisten lämpötilojen myönteisiä vaikutuksia. (Tämä on positiivista ajattelua. Alhaisten lämpötilojen vaikutuksen lehmien juoma-altaisiin ja niiden työllistävyyteen eivät ole myönteisiä.) Hötöyden päälle siivottiin ensin raivaussahan kanssa uria auki pienemmästä risusta. Tämän päivän homma oli avittaa painovoiman vaikutusta lumikerroksen paksuuteen, eli urilta ajeltiin lunta lyttyyn niin, että pohja pääsee jäätymään. Piti tehdä tänään. Huomiseksi tai ylihuomiseksi luvatut lämpötilat eivät varsinaisesti kutsu starttaamaan traktoria. Tulee sitten koko pakkasjaksokin hyödynnettyä. 

Edellisen kerran kappaleella häärättiin vajaa viisitoista vuotta sitten. Puusto on vähän toisen näköistä kuin silloin. Seuraavaan kertaan mennee saman verran, jos puun puskeminen jatkuu samaan malliin. Puskemista edistävät muun muassa alueen ojat. Niistä taas on tarpeen päästä sievästi yli. Tämä estetiikkavaatimus saadaan toteutumaan rumpuputken pätkä ja risuja -menetelmällä. 

Tämän päivän reissu meni mainiosti, eli ei tarvittu sitä Väinämöistä omallekaan kalustolle. Mukana olleen lapsityövoiman mielestä vitsikkäin vaihe oli, kun kotiin tullessa ajettiin kaupan kautta - traktorilla. Uuden vuoden juhlintaa varten ostetulla pommacilla saattoi olla osuutta riemuun. Hyvää vuoden vaihdetta Huljalan Tupalasta!  
Pioneeritoimintaa. Oja siinä on, mutta yli päästään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti