perjantai 8. huhtikuuta 2016

Hääpäivän merkeissä

lehmä syö
Rouva pääjohtaja lounaalla. Eloisa (oik.) oli asettunut napa kynnyksen
 kohdalle ja naama pihalle päin takana näkyvään oviaukkoon, kun
yritimme saada laumaa vasikoineen sisälle halliin. Takaovi on halliin
tehty jälkeen päin. Lehmäliikennettä varten suunnitellut ovet tehdään
yleensä leveämmiksi. Suuret ja mahtavat eivät pääse tällöin pysäyttämään
liikennettä.
Vasikkasesonki jatkuu. Tämän seurauksena isännän ja emännän oli luontevaa aloittaa keväinen hääpäivän juhlinta korvamerkkisulkeisilla.

Yllätystekniikalla ei tällä kertaa ollut mahdollisuuksia, joten joiduimme turvautumaan menetelmään B. Laumaa ajettiin sisälle halliin, jossa rajoitettu tila helppottaa vasikan kaappaamista merkintää varten. Yllätystaktiikalla talonväen juoksuosuudet rajoittuvat yleensä lyhyihin spurtteihin, enemmistö ajasta olisi väijymistä - tänään hyvinkin tuulisella laitumella.

Halliin keruussa taas homma hoituu joko kävelemällä lauman vieressä tai juoksemalla paimenkoiran tapaan edestakaisin hiukan polveillen liikkuvan lauman perässä. Tänään toteutukseen vaadittiin tämä jälkimmäinen menetelmä. Optimisti oli pukeutunut ensimmäisiä vaihtoehtoja varten. No, terveyttään vaaliva kansalainen hikoilee ja hengästyy riittävän usein, mutta tämän päivän suoritus saatetaan hikoilun puolesta laskea bluffiksi. Doping-välineenä villapaita.
likainen haalari
Pienoiscowboyasuun kuuluvat haalarit ja aamupäivän töitten
jälkeen niihin kuraiset puntit.

Homma olisi muuten mennyt hölkän jälkeen melko jouhevasti mutta hallin takaovi, josta jaloittelemaan kuljetaan, on vain lehmänlevyinen. Rouva pääjohtaja, Eloisa, oli asettunut vastavirtaan oviaukolle ja siitähän ei sitten menty. Olimme isännän kanssa "jumissa" lehmien takana estämässä laumaa hajaantumasta uudelleen. Kumpikaan ei sii päässyt opastamaan Eloisaa. Lapsityövoimaa olisi tarvittu. Yksi vähäikäinen pienoiscowboy - saappaan korkeus 20 cm - oli kyllä mukana. Juuri kriittisimmässä vaiheessa tältä peräpään valvojalta kuului avunhuutoja. Pikku apumies oli sattunut oikaisemaan kuraisimmasta kohdasta. Molemmat saappaat jumissa ja poika niiden sisässä. Vasikka ymmärtää kiertää kuivemmasta kohdasta, jos voi reittinsä valita, mutta se onkin laidunliikenteen ammattilainen.

Cowboy käytiin irroittamassa, kun pari merkitöntä vasikkaa oli saatu oven sisäpuolelle, minkä jälkeen töitä jatkettiin. Kaksikymmentä senttiä oli pahasta äänestä huolimatta riittänyt ja kura oli saappaan ulkopuolella.

Vasikkamittari näyttää nyt kolmeatoista sekä laitumella että nautaeläinluettelossa. Tänään laputettiin Nuttu (s), Nukke (s), Nuijamaa (l) ja Neulanen (s). 

3 kommenttia: