perjantai 22. huhtikuuta 2016

Räntää, vasikoita ja kasveja

Vasikoita vielä putkahtelee silloin tällöin. Tämänaamuisen jälkeen saldo on 18. Fifty-sixty todennäköisyys toteutuu toistaiseksi niin, että lehmävasikoita on vain kuusi. Toivottavasti lopuilla poikimisilla vähän tasoittuu. Lapinlehmä Enna sai kuudennen sonnivasikkansa peräkkäin. Onkohan ensi vuonna saldona seitsemän veljestä.
Tällä osastolla on vipinää. Iltaleikeissä temmeltää 14 vasikkaa. Loput pienokaiset emoineen ovat toisessa laumassa.

rypsin talvehtiminen
Vasemmalla rypsin taimi, oikealla ylhäällä isännän kotiin tuoma nelonen, oikealla alhaalla emännän esittelemä kiitettävä. Osa viherryksestä on tosin voikukkaa. Ylemmässä eivät viherrä oikein rikkaruohotkaan. Talvehtineen rypsipellon laidalla tuntui jo rypsin tuoksukin. Hajukamera kuitenkin puuttuu puhelimesta, joten esitys on siltä osin vajavainen.
Lupasin jossain aikaisemmassa numerossa raportoida talvea viettäneiden rypsipeltojen voinnista. Tänään käytiin tilanne tarkastamassa. Emäntä hölkkäsi bioenergialla lähimaastoon ja isäntä körötti fossiilivoimalla kauempana olevalle lohkolle. Emännän tulokset olivat erinomaiset ja isäntä toi nelosen kotiin. Talvituhoinen alue oli erittäin multavalla pellolla. Mikähän siinä oli viime talven oloille epäoptimaalista?

Alkuviikkoinen sadekuuro terhakoitti maisemassa olevia syysviljapeltoja ja rypsikin sai siitä varmasti puhtia. Tänään oli ilmassa välillä räntääkin. Lämpötilat eivät siis vielä kohisten kasvata. Positiivisella asenteella lainaan kuitenkin vanhaa kansaa ja totean, että vilu viljan kasvattaa. Rypsiä vanha kansa ei kylläkään viljellyt, mutta jos nyt edes toinen rypsilohko menestyisi..

varhaiskevään kukkia
Tavattavissa keväisin. Kevätlinnunsilmä ja näsiä. Näitä ei hyötykasveiksi luokitella, mutta on niitä kiva ohi mennessä katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti