tiistai 5. huhtikuuta 2016

Kasvukautta odotellessa

Juuri kylvettyjä apilan siemeniä kasvuston seassa. Punaiset rinkulat ovat toivottavasti avuksi niille, jotka eivät ole apilansiemeniä ennen tavanneet. Siemenet ovat kosteassa maassa valmiina silloin, kun lämpö alkaa riittämään. Siinä vaiheessa ei nimittäin koneella ole yleensä pellolle asiaa.
Tältä näytti kylvössä käytetyn rikkaäkeen takana. Lumisessa kohdassa
erottuu hyvin peuranpolkukin.
Talvikylvöt kuitattiin valmiiksi ennen vuoden vaihdetta. Nyt on samalla menetelmällä oltu etkoilla kevään sesongin suhteen. Osa nurmen kasveista kärsii talvesta, ja nurmi harvenee. Harvan kasvuston pötsintäyttökyky on pieni ja lisäksi jää tilaa rikkakasveille. Jotkut rikkakasvit ovat kyllä lehmien mielestä gurmeeta, mutta eräät kasvuvoimaiset lajit luokitellaan ilmeisesti karmeitten osastoon. Lehmän turpa on aika krouvin oloinen värkki, mutta sujuvasti sillä lajitellaan vaikkapa savikan rangat jäämään ruokintapöydälle. Niiden säilöminen talveksi on tällöin mennyt niin sanotusti harakoille. Vaan eivät ne harakatkaan niitä näytä hakevan, vaikka kuivahtaneen korren luulisi hyvinkin sopivan harakanpesätyyliin.

Syysrypsipelto talven päätyttyä. Pintaa peittää lakastuneesta
kasvustosta muodostuva kerros.
Toisaalla käytiin tarkastelemassa syysrypsipellon kuulumisia. Verenpaineestaan huolestuneille on voimassa ohje mennä tarkastamaan tilanne vasta äitienpäivän tienoissa. Tässä vaiheessa näky voi olla aika lohduton, sillä syksyllä komeasti vihertänyt ruusuke kuolee talven aikana ja uusi kasvu lähtee aika vaatimattomasta. Talvituhoja on aina jonkin verran, mutta se huomioidaan syksyisessä kylvötiheydessä. Kasvustosta saattaa tulla turhan tiheä, jos talvi on kovin talvehtimismyönteinen. Tällöin kasvit kilpailevat liikaa keskenään, ja sato kärsii siitä. 
Vähän on viherrystäkin jo havaittavissa, kun lähempää katsoo. Osa rypsin taimista on merkattu punaisella ympyrällä. Toivottavasti näistä tulee lähiviikkoina riittävän tiheä kasvusto. Jos näyttää liian harvalta, on turvauduttava suunnitelmaan B ja kylvettävä jotain tilalle. Raportointi rypsimaan voinnista jatkuu kevään myohemmissä numeroissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti