perjantai 1. heinäkuuta 2016

Kesämatkailijoita

Tämä porukka ei vain ylitä valtatietä, vaan matkaa muutaman
kilometrin sitä pitkin. Kolmeturpainen maisemanhoitopartio
odottelee kytkimen nostoa. Mykerö ja
Nano "takapenkillä". Nanon emä, Lana  pilkistää kärryn etuosasta.
Mykerö vietti Länsi-Hollolassa edellisenkin suven.
nautojen siirtoilmoitus
Kuvaruutukaappaus nautarekisteriohjelmasta. Nykyään tietysti voisi
lähtö- ja saapumisajan laittaa sekunnilleenkin, kun älypuhelin
kulkee mukana aikamittarina. Jotenkin vain kuvittelisi päivämäärän
tarkkuudenkin olevan ihan riittävä tieto. 
Tällä viikolla on siirretty eläimiä. Valtatien pohjoispuolelle (talouskeskus on eteläpuolella) saatiin järjestettyä laidunnustekniikka. Sähkö ja vesi siis. Ensimmäinen eristämään laiduntajat vihreämmästä ruohosta ja jälkimmäinen janon torjuntaan. Pohjoiseen suuntasi Laiha-Lohtu-niminen sonni kahdeksan morsiamensa kera. Kolmella emolla oli lisäksi lapsukainen mukana.

Siirtoon oli kolme vaihtoehtoa. Yksi. Viritellään sähköaidat valtatien poikki kujaksi ja lapsityövoimaa huomioliivi päällä pysäyttämään liikenne. Sitten kuljetaan lauman kanssa tien yli. 

Kaksi. Haetaan ely-keskuksesta lupa liikenteen katkaisuun lehmien tien ylityksen ajaksi ja ylitetään tie lauman kera.
Kolme. Lastataan porukka naapurin traktorivetoiseen kuljetuskärryyn ja ylitetään tie.

Valitsimme kolmannen. Ykkönen karsiutui, koska aitakeppejä on hiukan hankala pystyttää asfalttiin, vaikka teiden kuntoa heikoksi moititaankin.  Olisi saattanut tulla muutenkin sanomista. Ely-keskuksen kanssa taas saa asioida muutenkin riittävästi, joten kakkonen ei oikein houkutellut. Lisäksi epäilen vahvasti, että lupaa ei olisi myönnetty. Ja kielteisen vastauksen saamiseenkaan tuskin olisi laidunkausi riittänyt. Toisekseen luvat tuppaavat olemaan maksullisia.

Kahdessa erässä mentiin vaihtoehdon kolme mukaisella menetelmällä. Ensimmäisen satsin lastaus kesti. Kärry oli epähuomiossa jätetty karsinan päätyyn niin, että pyörät olivat turvekeon päällä. Tämä jyrkensi lastaussiltaa ratkaisevasti, eikä vapaaehtoisia kiipeilijöitä meinannut löytyä. Toista erää varten sitten lapioitiin kuivikkeet sivummalle ja kyytiin nousu sujui tavalliseen tapaan. Hypoteettisiksi luokiteltavia ykkös- ja kakkosvaihtoehtoa ei matkalaisille kerrottu.

Tienylittäjien lisäksi matkaan on tällä viikolla lajiteltu pari perinnebiotooppiseuruetta sekä siitossonniksi Pornaisiin päässyt Ljuvlig. Asennekysymys sitten menikö töihin vai seksilomalle?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti