perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kesätuoksahduksia

Ensimmäinen erä heinän korsia saatiin paketoitua. Toista odotellaan. Toisen sadon saamiseksi paalattuja lohkoja on tämä viikko lannoitettu - sanan varsinaisessa merkityksessä. Lietevaunu multaimineen on kiitänyt (reilua neljääkymppiä) pitkin kyliä. Tavanomaisessa viljelyssä tämä vaihe olisi ollut huomattavasti nopeampi ja kevyempi ja vaikutukset olisivat näkyneet lannoitefirmojen liikevaihdossa. Luomuviljelyssä massat ovat suurempia, sillä apulannan sijasta operoidaan vain aidolla tavaralla. Euroja ohjaututuu siten enemmän polttoaineeseen sekä kalustoon ja sen kunnossa pitoon.
Traktori poikittain
Rengasrikko maanantain viimeisellä kuormalla. Aika täydellinen sellainen. Tie poikki, mutta naapurin pihan kohdalta niin, että ohi pyrkivä liikenne pystyi kiertämään tukoksen pihan kautta. Toinen naapuri taas oli juuri lähdössä omiin rengasoperaatioihinsa, joten hänellä oli paikalle tullessaan tarpeelliset työkalut valmiiksi mukana. Sopiva vaihtorengaskin löytyi, joten kuorma päästiin tyhjentämään, kalusto saatiin kotiin ja rengas paikkaukseen. Täydellisyydestä puuttui lähinnä se, että rikko olisi tapahtunut tyhjällä kuormalla. 

Lietelanta ei varastossa ole tasakoosteista. Naudanlannassa kiinteämpi osa kelluu pinnalla ja muodostaa kuoren. Sianlannassa taas pintakerros on kaikkein vetelintä. Tästä syystä säiliötä täytyy sekoittaa ennen lannanlevitystä. Tämä on työn haisevin vaihe. Multaimella levitettäessä varsinaisen levityksen aiheuttamat hajut ovat melko vähäiset. Nyt saatiin lisäksi useimpina päivinä sopivasti sadekuuro painamaan mahdolliset tuulahdukset maan rakoon. Konekuskin haalareihin haju kyllä tarttuu. Pelloillemme levitetään naapuritiloilta vastaanotettua naudan ja sian lantaa.  Naulakkoon tai portaille jätetyt haalarit ohittaessaan ei jää epäselväksi, onko isäntä jo tullut kotiin ja  kumpi laji on sinä päivänä ollut työn alla. Lannoituksen lisäksi osaa lohkoista on pöllytetty juolannostimella tarkoituksena valmistella maa syysrypsin kylvöön.

Ahomansikoita ja mustikoita
Pari tyttöä kävi sonnioperaation jälkeen laitumen nurkassa
metsämansikkajahdissa. Laidunnus poistaa varjostavaa
heinikkoa, jolloin metsämansikka-apajat paranevat.
Kuvan osoittamalla lajintunnistuksella metsästyskortti
olisi kyllä jäänyt saamatta.
Heinäkuun piti olla töitten puolesta vähän leppoisampi kuukausi. Viileä toukokuu ja sadejaksot ovat kuitenkin jättäneet meidät ajastamme jälkeen ja koneen pörinää on piisannut yllin kyllin tällekin kuulle. Lisäksi tälle päivälle ilmaantui ylimääräinen operaatio, kun muutaman lehmärouvan seurana ollut Laiha-Lohtu-sonni oli omatoimisesti vaihtanut hieman suurempaan porukkaan. Uudelleenjärjestelyyn lähdettiin leikki-ikäisestä vaariin -joukkueella ja nyt poika on palautettu alkuperäiseen seurueeseen. Toivottavasti myös pysyy siellä. Kaverin adoptoineet mammat nimittäin huutelevat pojan perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti