perjantai 10. heinäkuuta 2015

"Ketun"lenkki

Otsikon lenkki tehtiin turvasaappaissa. Naapurimme istui aamulla kaikessa rauhassa kahvikuppinsa ääressä katsellen puutarhaansa. Mikäs tuolla, aika iso kettu vai... Sitten hän soitti meille ja tiedotti omenapuun ympärillä pyörivästä sonnista.


Pari tyttöä hereille, saappaat jalkaan, ohjaamiseen soveltuva risu pihasta käsiin ja naapurin pihaan. Kukas muu se siellä pasteerasi kuin Kolpakko, joka toukokuisen yöjuoksun jälkeen kunnostautui olemalla vuorokauden verran kateissa. Kiertelin silloin huhuilemassa Kolpakkoa pitkin lähimetsiä, mutta ei näkynyt kolpakoita sen paremmin kuin tuoppejakaan. Seuraavana päivänä kaveri kumminkin ilmestyi muitten seuraan.

Pojat olivat ilmeisesti nahistelleet aidan tuntumassa, mistä aita oli kärsinyt niin, että ulkopuolellekin oli helppo eksyä. Jonkun pukarin nilkoissa oli kulkeutunut viitisenkymmentä metriä aitalankaa keskelle laidunta. Kolpakolle osoitettiin paluureitti, aita korjattiin ja palattiin kotiin. Tässä vaiheessa toinen hälytetyistä tytöistäkin heräsi.

Kasvimaan kitkeminen
Punajuuria on kuvan molemmissa laidoissa, vaikkei sitä ehkä
heti huomaa. Kai ne punajuuretkin olivat parissa viikossa
kasvaneet, mutta savikoiden ja valvattien kasvun huomaa
paremmin.
Tämän onnistuneen operaation jälkeen keskityimme lepäämään laakereillamme: isäntä traktorin kopissa naapurikylän puolella, emäntä ja nuoriso kotinurkissa. Laakerit lakkasivat kuitenkin lytistymästä melko pian, kun toinen naapuri informoi peltoaan pitkin naapuripitäjään päin suunnistavasta nautaeläinseurueesta. Tämäkin hälytys sujui yllättävän näppärästi ja vihreämpään ruohoon tutustunut seurue palasi omalle puolelle.

Myönteisiin muutoksiin kuului salaatinkerien pyöristyminen.
Viime vuosina näitä on saatu jo juhannukseksi,
mutta nyt on lämpösummaa kertynyt niukemmin.
Harrastusten pariin ei viimeisten parin viikon aikana ole ehditty. Tai siis aikuiset eivät ole ehtineet, pallon pelaajat ovat kyllä käyneet palloilemassa. Aamun juoksuharjoitukset kelpasivat kitkennän verryttelyksi. Tänään ehdittiin nimittäin kurkkaamaan kasvimaalle, muutenkin kuin salaatin ja retiisin haun merkeissä. Kaikenlaista oli tapahtunut ja kaikkia muutoksia ei voi luokitella myönteisiksi.

Paikallisella maissinviljelijällä (9 v.) rikkakasvitilanne on hallinnassa. Kitkentätyömaalla on oltu silloinkin, kun se ei ole aivan välttämätöntä. Onpahan ollut pienempi riski joutua kutsutuksi muihin töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti