keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Menolippu

Mitenkä saadaan sonni teuraaksi? Ensin tietysti tarkistetaan, että korvissa on riittävästi koristeita. Sen jälkeen voi kutsua teuraskujetuksen ja ruveta etsimään ja täyttämään papereita.
Kuvassa ketjuinformaatiolomake ja eläinten rekisteröintikortit. Ketjuinformaation on voi periaatteesa täyttää myös sähköisesti. Eläimiä ei voida purkaa teurastamolla autosta, mikäli lomakkeen tiedot eivät ole saapuneet. Kuljettaja haluaa siis paperilomakkeen mukaansa siltä varalta, että teurastamon päässä internetyhteys on kahvitauolla tms. Sellaista nimittäin sattuu.


Luomusonnin liikkeet vaativat enemmän paperia. Ensin
ely-keskuksen vakuutus siitä, että meitä valvotaan kaikilta
mahdollisilta  tuotantosuunnilta. Tässä ensimmäinen puoli k.o.
lomakkeesta.

Ja tässä jälkimmänen puoli. Luomutarkastuspöytäkirjan
sivuja plärätessämme emme huomanneet, että tuotelistassa
oli eläinryhmistä lueteltu vain siitossonni, lihahieho ja
emolehmä. Teurassonnit olivat unohtuneet mainita. Nyt kyydin
saaneista vain yhdellä oli takana siitossonnin ura.
Ovatkohan ne kaksi muuta luomua?
Matka etelään kolmelle. Tänään lastattiin teurassonneja. Menolippu oli varattu vanhalle siitossonnille sekä parille parivuotiaalle sorkkailijalle. Vanha siitossonnimme oli kyytöksi kohtuullisen maitoatuottavaa sukua ja eräillä tuttavillamme olisi ollut kiinnostusta ottaa kaveri uusiokäyttöön. Uran päättymisen ratkaisi kuitenkin viimetalvinen korvamerkkioperaatio. Aikaisemmin tuttavallinen ja rapsutuksille perso Hetken Hurmio otti selvästi nokkiinsa - vai pitäisikö sanoa turpiinsa - tästä operaatiosta, josta emme kyllä itsekään erityisemmin pitäneet. Suhtautuminen ihmisiin muuttui aivan selvästi kielteisemmäksi. Karsinassa ollessa tuli tarkkailtua kaverin liikkeitä aivan toiseen malliin kuin ennen korvamerkitystä. Talonväen työturvallisuus edellyttää siitossonnilta ihmismyönteisyyttä.

Sitten vielä tämä oma vakuutuksemme, että k.o.
eläimet - tunnuksilla yksilöityinä tietenkin - ovat
luomuaehtojen mukaisia.
Sonnit laidunsivat lastauksen kannalta hankalimmalla mahdollisella lohkolla. Noutaja autoineen saapuu halliin. Poikien kesäleiri taas sijaitsi parin laidunlohkon ja yhden puron takana. Päivän kuntolenkki tehtiin siis tänään turvasaappaissa korsien seassa. Ensin juoksutettiin sisälle 15 innokkainta. Yksi kolmesta kaivatusta oli tietenkin asemiin päivystämään jääneiden joukossa, joten seuraava lähtö otettiin laitumen perältä. Kolme patoihin valittua lajiteltiin hallissa erilleen ja sen jälkeen hölkättiin jäljelle jääneen seurueen kera takaisin puron taakse. Matka meni muuten hienosti, mutta viimeisellä veräjällä Karjala - Aunuksen poika - otti suunnan vasempaan kohti väärää lohkoa. "Karjala takaisin!", emännän kehoitus ei aivan riittänyt, vaan kehoitusta joutui tehostamaan spurttaamalla suunnannäyttäjäksi turvan etupuolelle. Nyt ollaan kuitenkin kotilaitumella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti