perjantai 24. heinäkuuta 2015

Tautia liikkeellä

SUklaalaikkua härkäpavun lehdissä
Härkäpavun kukka on valko-musta. Lehdissä näkyvät pilkut ovat
suklaa(väristä päätellen maitosuklaa)laikkua.
Tässä vaiheessa kesää härkäpavun viljelystä selviää haistelemalla.  Kukkivan härkäpavun haju on aika voimakas. On kai syytä ollakin, että pölyttäjät osaavat perille, sillä varsinaisesta väriloistosta ei voi puhua. Tämän vuotisista papulohkoista lähimmälle hajurakoa asuinrakennukselta kertyy parisataa metriä, joten täysin turtuneita tuulenhalkojamme eivät ole.


Pari alinta palkoa. Huipulla ollaan selvästi pienempiä.
Ensimmäiset kukat muodostuvat kasvin alaosaan ja siitä kukkiminen etenne taivasta kohti kesän vanhetessa. Ensimmäiset palot muodostuvat ensimmäisiin kukkiin ja, mikäli ilmasto ja terveys antaisivat myöden, palkoja putkahtelisi varmaan vielä joulunakin. Onneksi eivät anna. Puiminen onnistuu vasta, kun palot ovat tuleentuneet. Tasalaatuisen sadon saamiseksi kaiken olisi oltava tuleentunutta. Pelastus tilanteeseen on suklaalaikku. Tauti, joka aikanaan ränsistyttää kasvuston tosi rumaksi, mutta lehdistön kuoltua palkojen on pakko alkaa tuleentua, jolloin sato valmistuu. Jos huonosti käy epidemia iskee liian aikaisin ja sato jää pieneksi, koska ilman vihreää lehdistöä (keltainen lehdistö ei ole papupelloilla saanut läppärin sijaa, vaihtoehdot ovat vihreä ja ruskea) ei ole kasvuakaan.Multauskalusto
Multauskalusto lepäämässä päivän ponnistusten jäljiltä.
Päivän ajankohtaistoimitus oli tänään perunan multaus. Istutuskoneesta otetaan istutusosat pois, jolloin jäljellejäävillä "nokilla" nostetaan multaa kasvien tyville. Rikkaruohot peittyvät ja mukulat pysyvät paremmin valolta suojassa. Melanooma tai punaiseksi palaminen ei perunaa uhkaa. Valo tekee perunat vihreiksi ja niihin muodostuu myrkyllistä solaniinia ja pahaa makua.


Perunavako
Multain nostaa vaon pohjalta multaa kasvin tyville.


peruna
Ja valkokukkainen Nicola.

Sininen violetti peruna
Violettikukkainen Blue Congo. Perunatkin ovat
läpeensä violetteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti