tiistai 4. elokuuta 2015

Linnunsiemeniä

Tässä otetaan rypsistä mittaa. Verrokki on kokoa M.
Tulevan vuoden rypsimaita on valmisteltu kylvöön ja ensimmäinen palanen on jo kylvettykin. Toisen lohkon juolavehnät saavat vielä jatkokurituksen juolannostimella, joten sen kylvö saa odottaa. Nyt on hiukan parempaa juolavehnänkuivatussäätäkin tarjolla - ainakin ennusteissa.

Puimurikin starttasi tänään. Aloitettiin peräkyliltä valmiimmasta rypsipellosta. Eilen illalla kierreltiin katselemassa ja arvioimassa kasvustojen valmiutta ja rikkakasvitilannetta. Ensimmäisessä lajissa erot olivat melko pieniä, jälkimmäisessä valitettavasti eivät. Tai vielä valitettavampaa olisi tietysti ollut, jos eroja ei olisi ollut ja kaikki lohkot olisivat olleet biodiversiteettikeitaita.

Satotappioita oli parilla lohkolla valitettavasti jo kertynyt. Tappion aiheuttajiksi epäillään kaksisiipisiä nokkalintuja. Poissa silmistä -lohkoilla tarkempi lajinmäärittely jääköön tällä kertaa.
Tyhjennettyjä lituja näkyy erityisesti korsien yläosissa.
Rypsin siemenet maittavat linnuille ja lituja oli käyty putsaamassa parempiin nokkiin. Litu tarkoittaa siis ristikukkaisen kasvin siemenet sisältävää "palkoa".Tuotettaessa "omega-munia" kanoille annetaan pellavan tai camelinan siementä parantamaan munan rasvahappokoostumusta. Rypsi ei ole aivan yhtä tehokasta, eivätkä nämä siipiveikot enää tällä kaudella kauheasti taida munia. Ei siis vaikutusta linnunpoikasten veriarvoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti