tiistai 11. elokuuta 2015

Julkisia ojia

Sinimailanen on maailman mittakaavassa merkittävä rehukasvi, Suomessa kuitenkin melko vähän viljelty. Mailanen ottaa kosteudesta nokkiinsa ja sen kyllä tällä lohkolla tänä kesänä huomaa. Mailaskasvusto julkituo salaojan paikan ilman karttojakin. Muilta kohdin mailanen on hävinnyt. Kuva elokuun alusta.
Sinimailanen - apilan sukua. Rehukasvi - ihmisravinnoksi
sitä käytetään paljon varheisemmassa vaiheessa eli ituna. Salaojan
kohdalla kasvusto on 70-senttistä. Lohkolta on aikaisemmin
kesällä tehty kuiva heinä.
Suuressa maailmassa normaalitilanne on se, että pellolle johdetaan vettä kastelua varten. Suomessa normaalia taas on ojittaa viljelymaat ylimääräisen märkyyden ohjaamiseksi pois pelloilta. Tasan ei käy onnenlahjat tai jotain sen tapaista.

Ennen vanhaan ojat olivat kaikki avo-ojia, jolloin ojien kohdat olivat tietysti pois potentiaalisesta viljelyalasta. Näitä tiheässä olevia ojia kutsutaan sarkaojiksi. Ojien väliset alueet ovat tietysti sarkoja. Sarkaojitettua peltoa enää harvemmin täällä näkee, mutta maantiellä muinaiset ojat paikoin huomaa. Peltoaukean halkova, ojitussuuntaan poikittain tehty asfalttitie saattaa edelleen pompauttaa autoa aina vanhan ojan paikan kohdalla. Vielä nyt vuosikymmenten päästä.

Salaojaremontin yhteydessä esiin tullut
vanha lautaputki. Puisten putkien jälkeen
vuoroon tuli tiili ja nykyään käytetään
muoviputkia.
Ukin kaivurointijälkeä. Tästä ojasta ei keväisessä salaojanhuuhteluoperaatiossa
 mennyt huuhteluletku läpi ja myöhemmin tukkoisuuden huomasi myös
siitä, että pelto ei kuivunut koneita kunnolla kantavaksi. Yläkuvan lautaputki
paljastui tästä salaojakartan mukaisesta paikasta. Salaoja korjataan, kunhan
tämä tilapäinen avo-oja on ensin kuivattanut ympäristön koneita kantavaksi.
Lentävä matto -sovitteiset maatalouskoneet puuttuvat edelleen markkinoilta.
Salaoja on maahan asennettu putki, jonkan ympärillä on sopivan läpäisevää "salaojasantaa".Pinnalla on peltomaa. Varsinkin märissä oloissa ojanpaikat kuitenkin näkyvät, yleensä parempana kasvuna. Salaojat kaivetaan nimestä huolimatta salailematta ja päivänvalossa. sillä sulan maan aikaan päivät ovat voittopuolisesti pitkiä. Salaisuus on siinäkin mielessä etäinen käsite, että lähes kaikista ojituksista pitää nykyään ilmoittaa ely-keskukseen 60 vuorokautta ennen operaatiota. Vähäisestä kunnostuksesta ei tarvitse ilmoittaa paitsi, jos oja sattuu olemaan pohjavesialueella. Viereisen kuvan ojasta on pohjavesialueen puolelle muutama kymmenen metriä. Onneksi tukkeutunut oli tämä eikä vastapäinen oja. Muuten korjaamaan pääsyä olisi voinut jouta pari kuukautta odottelemaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti