torstai 14. tammikuuta 2016

Juustoa pihassa

Kova pakkanen
Taisi tulla lehtokotiloille vilu siellä, missä niitä oli. Tässä vaiheessa ei vielä ollut lunta hilekerrosta enempää.
Maineikas talvihalla puhui metsät puhtasiksi, jäät ja järvet kantaviksi. Tänä talvena päinvastaisessa järjestyksessä. Joulun helteiden jälkeen mittarilukema putosi aika alas ja sen seurauksena routa vielä syvemmälle. Tänne Etelä-Suomeenkin saatiin moinin paikoin kertaheitolla kymmeniä senttejä kovaa maata. Kovaa järven pintaa ei sentään niin paksulti vielä tullut, mutta eiköhän pilkkikairan veivaaja tälläkin määrällä hikoile. Lumi tuli sitten perästä päin.

Parina talvena ovat lumet ja pakkaset tulleet samaan aikaan. Tällöin eristävä lumikerros estää maan jäätymisen kovin syvälle. Hyvä puoli on se, että keväällä maan sulamista ei tarvitse odotella niin kauaa. Metsätöissä taas jäätynyt maa olisi monin paikoin eduksi. Märälle metsätielle syntyy koneiden painosta melkoisia uria ja pehmeään paikkaan ei tukkirekallakaan pääse. Sama tietysti tienvieressäkin.
Maailmakuappajärjestössä, WTO:ssa, kiisteltiin eurooppalaisten ja amerikkailaisten kesken siitä, ovatko oikeaoppisen emmental-juuston reiät korkeintaan 35 vai 40 mm. Tämä ei selvästikään ole aito. Väristä päätellen se on lisäksi tehty kutunmaidosta. Lehmänmaitojuustoista tulee keltaisia, mutta kutunmaidosta saadaan valkoisia herkkuja.

Lumikasa
Kukkuu! Tämä erikoiskäki kukkuu myös tammikuussa. Tässä mykkäfilmissä äänentoisto tosin vain kirjallisessa muodossa.
Pellon rakenteelle jäätyminen tekee hyvää. Tuhoeläimille ja eräille kasvitaudeille taas yleensä huonoa. Olisikohan tämä tunne vaikkapa koloradonkuoriaisia kohtaan nyt sitten vahingoniloa? Ainakaan en eritysemmin niitä sääli. Tämä pohjoisen talvi on yksi tekijä, jonka ansiosta kasvinsuojeluaineiden käyttö on Suomessa paljon vähäisempää kuin monessa muussa maassa.

Kantavan maan päälle saatiin lopulta luntakin. Nuoriso-osasto rupesi kyselemään lumikasan perään siinä vaiheessa, kun valkeutta oli lähinnä koristevaikutteinen ensimmäinen sentti. Nyt tämä koristetaso on reilusti ylitetty ja navetan seinustaa koristaa erinomaiset viihdearvot omaava valkoinen röykkiö. Viihdekäyttö taas muutti röykkiön reikäjuustoksi alta aikayksikön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti