lauantai 14. toukokuuta 2016

Aamu perunoille, ilta...


Into tähän hommaan tuntuu olevan kääntäen verrannollinen ikään. Tätä
henkilökuntaa ei tarvinnut kahta kertaa käskeä. Vähiten kokemusta
omaavalla istuttajalla on käytössään putoamisen estoautomatiikalla
varustettu lämmitetty ja pehmustettu istuin.
Ja nyt kun sitä kokemusta on karttunut homma onnistuu pienemmältäkin
ilman äitiä. Edellisen kuvan lierihattu on vaihtunut
lippalakkiin. Vasemmanpuoleiseen riviin saattaa tosin jäädä joitakin
aukkoja. Nämä perunat ovat kesällä käytettäväksi.
Olemme useana vuonna suunnitelleet istuttavamme perunat ajoissa. Hyvin suunniteltu ei toistaiseksi ole ollut edes puoliksi tehty, sillä istutus on yleensä venynyt toukokuun lopulle. Hyvä puoli myöhäisessä istutuksessa on se, että kellari on nostoaikaan edes jotenkin jäähtynyt. Syksyt ovat tupanneet olemaan aika lämpimiä. Huono puoli taas on se, että perunarutto osuu kasvustoon aikaisemmassa vaiheessa ja perunat jäävät pieniksi lehdistön ränsistyttyä. Nyt perunat aloittivat istumisensa tänään eli pari viikkoa edellisvuosia aikaisemmassa. Kuinkahan mahtaa käydä? Perunan lisäksi tänään kylvettiin hernettä ja istutettiin sipuleita.

Puutarhapuolelta selvittyä ilta menikin sitten kansanterveydelle - lajina perinteinen turvasaapasspurttailu. Sonnit päästettiin laitumelle pari päivää sitten. Pari kaveria ei kuitenkaan suostunut lähtemään. Naudat ovat uteliaita, mutta epäluuloisia ja näissä kavereissa jälkimmäinen ominaisuus oli valitettavan vahvoilla.

Tänään karsinaan jääneille poitsuille avattiin reitti vihreämmille niityille ja melkein ne päätyivätkin perille. Parivaljakon pöhkömpi päätti kuitenkin loppumetreillä sännätä aidan läpi metsälaitumelle ja sieltä edelleen lehmien kaveriksi perinnebiotoopin puolelle. Turvasaapashölkän jälkeen kaveri saatiin parin vanhemman lehmärouvan seurassa halliin. Laitumelta lähdettiin hakemaan loput sonnit matkaseuraksi. Nämä seitsemäntoista kaveria saatiinkin halliin sujuvasti sekä karkulainen liitettyä heidän seuraansa. Paluumatka meni  seitsemäntoista osalta kohtuullisen jouhevasti ja kahdeksastoista päätti sännätä aidan läpi metsälaitumelle. Arvaatte varmaan kuka. Näinhän ne taitavat viinan juojatkin jakautua. Vähemmistö työllistää hoitajia enemmän kuin muut yhteensä. Poitsu ilmestynee maisemiin viimeistään aamuksi. Ohjeeksi huudettiin perään, että aitojen kohdalla niin korkeita loikkia, että säilyvät ehjänä. Huonolla tuurilla rikotusta aidasta kulkee ulos koko lauma. Vaarana on, että talonväen kunto kohenee huomenna. Toivottavasti ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti