lauantai 7. toukokuuta 2016

Ensimmäinen kylvöpäivä

Soratie
Voimakaskasvuinen hamppu käyttää paljon ravinteita. Alkuvoima kuljetettiin
ruohonjuurelle lietevaunulla. Poutajakson seurauksena soratie olisi lietekuormia
kuskatessa pöllynnyt aika lailla. Tätä ehkäistiin kastelulla. Ennen ensimmäistä
kuormaa silloin vielä puhdas säiliö täytettiin vedellä, jota sitten valutettiin
kylätielle. Kuvassa vaunun takana näkyy märkä tie. Ilman kastelua
maisemassa olisi vain pölypilven takaa häämöttävä lietevaunun hahmo.
Hamppulaarissa on pohja häämöttänyt ja loppu on tiedossa ennen uusien puintia. Puimaan päästään syksyllä. Toistaiseksi ei ole tiedossa minä syksynä, mutta viime päivien uurastuksen ja luvattujen lämpimien säiden ansiosta tulevan syksyn osakkeet ovat nousseet.

Ilmastointiteippi
Ensimmäisten vetojen jälkeen
voitiin teipata tähtäystikku
kylvötraktorin nokalle.
Hampun kasvuaika on pitkä joten olisi toivottavaa päästä kylvöille jo huhtikuussa. Huhtikuun alkupuolella hamppulohkoa suunniteltiin peräkylille muutaman kilometrin päähän talouskeskuksesta. Loppukuun sateet kuitenkin siirsivät suunnitelman aikaisemmin kuivuvalle pläntille kotipihan tuntumaan. Maataloustukiehtoihin kuuluu muuten toimittaa viranomaisille viiden vuoden viljelykiertosuunnitelma. Viranomaisten taas kuuluu mapittaa se. Noudattaa suunnitelmaa ei onneksi tarvitse. Meidänkään ei siis tarvinnut kylvää hamppua lohkolle, jossa sen valmistuminen olisi ollut epävarmempaa. Suunnitelma oli kuitenkin viranomaisten hallussa oikea-aikaisesti toimitettuna.


Päisteeseen jää nurmikaistale, koska molemmilla puolilla on laidunta ja
lehmien täytyy päästä kulkemaan lohkolta toiselle. Tämäkin kasvilajien
raja on piirrettävä karttaan oikealle kohdalle ja lähetettävä tukiviranomaisille.
Tieto pinta-alasta ei riitä. Käytämme siis aikaa kaistaleen mittaamiseen
ja rajamerkinnän arioimiseen oikealle paikalle karttakuvassa. Kai se jollain
lailla maailmaa pelastaa, kun tämänkin rajan sijainnin voi jokin virasto
kartaltaan katsoa. En vain tiedä miten.

Hamppumaa on nyt keskellä laidunlohkoa edullisimmassa kohdassa. Sijainti laitumen ympäröimänä tietää aitatöitä. Älä tallaa kylvettyä peltoa! Samma på lehmä! -kyltillä ei harmi kyllä pärjää.

Perjantaina pelto lannoitettiin naapurikylästä peräisin olevalla naudanlietteellä. Homma meinasi keskeytyä konerikkoon. Paikallisesta huollosta ei saanut varaosaa, seuraavat olisivat olleet Kouvolassa ja Tampereella. Lahteen osa oli saatavilla vasta maanantaiksi. Onneksi talossa on kaksi koneeltaan samanlaista traktoria. Toinen oli lietteen sekoittajaa pyörittämässä. Se ajettiin kotiin. Irroitettiin tarvittava osa, oli onneksi niin päällä, ettei tarvinnut puolta traktoria purkaa. Siirrettiin se lietteenajotraktoriin ja jatkettiin lantarallia tämän parin tunnin viiveen jälkeen. Sitten kynnettiin ja äestettiin. Kyntäminen kävi samalla traktorilla. Kylvökoneen eteen tarvittiin kuitenkin taas paripyörätraktori, se josta varaosa oli otettu.  Varikkotiimi toisti siis edellispäiväisen suorituksen päinvastaisessa järjestyksessä - letku punaisesta traktorista vihreään. Traktorien kanssa oli siis pientä häikkää, mutta kylvökone selvisi moitteitta. Siemen meni haluttuun syvyyteen ja vielä tavoiteltu määrä, sillä muokattu pelto ja siemen loppuivat samaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti