tiistai 17. toukokuuta 2016

Metsäveljen paluu

panoraama kuva
Nopein tapa kasvattaa karjan päälukua on googlen automaattinen panoraamatoiminto. Ihan noin monta mustankirjavaa lappalaissonnia meillä ei ole. Tässä on juuri siirrytty metsän puolelle karkulaista yhyttämään.
Jatkokertomuksen edellinen osa päättyi Morfologia-nimisen sonnin metsäveljiin liittymiseen. Seuraavana päivänä kaveri näyttäytyi metsälaitumen puolella. Tuolloin vielä osin maassa olleet aidat nostettiin ja sähköistettiin. Joukkojen yhdistämiseksi ikäluokkien 2015 (M-alkuiset sonnit) ja 2014 (L) nuorukaiset kutsuttiin kertausharjoituksiin - siis ryynäämään metsään. Niille tehtiin laitumelta metsään johtava kuja ja huikattiin liikekannallapanokäsky.

Asiaa kyllä hieman arveltiin, sillä tyyppien puunhalausotteet ovat metsätalousmielessä aika krouveja, sanoisinko kovasorkkaisia. Tonttia oli kuitenkin käytettävissä reilu kaksi hehtaaria per turpa, sissiretken arvioitu kesto lyhyenpuoleinen ja muut vaihtoehdot metsäveljen kotiuttamiseksi tulokseltaan epävarmempia - ainakin työläämpiä. Lehmät käyttäytyvät metsässä paljon siivommin, joten niillä on metsätuhojen välttämiseksi etuoikeus metsälaitumiin. Sonnit ovat pellolla valvovan silmän alla.
näköala parvekkeelta
Parvekkeelta otettu paparazzikuva laitumelle palanneista sonneista. Mänty hiukan haittaa.

Metsään ei järjestetty juomapaikkaa ja kuja laitumelle jätettiin auki. Oletus oli, että janon iskettyä joukkue marssiin jonossa laitumen poikki purolle juomaan, jolloin veräjä voidaan sulkea poikien perässä. Sadekuurot siirsivät janoisuuden yllättävän kauas, mutta tänään iltapäivällä yhtä vaille täysilukuinen jonomuodostelma lopulta bongattiin. Hiukan perästä kuusikko heilui ja viimeinenkin sissi saapui. Ja ymmärsi tällä kertaa mennä kavereiden perässä.

Nuoruuden toilailut voi löytää edestään myöhemmällä iällä. Morfologia oli yksi niitä sonneja, joita olisin tarjonnut, jos joku olisi kysynyt tuon ikäluokan kaveria siitoskäyttöön. Sen emän - Verson - vasikat ovat kasvaneet hyvin ja emä oli hyvän kokoinen ja normaaliluonteinen. Metsään karkaamistempaukset kuitenkin poistivat kaverin tältä listalta. Sen sijaan on nyt tiedossa ikäluokan pakastinjonon ykkössija ensi vuonna. Arkuus vaikeuttaa koko lauman hoitoa, joten se on epätoivottava luonteenpiirre kotieläimellä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti