torstai 4. elokuuta 2016

Syyskylvöillä

Villieläinten ruokintaa. Kynnön jälkeen oli madonnokkijoilla oivat apajat. Tähän kylvettiin eilisten jatkoksi vielä lisää syysrypsiä. Ajoitus meni nappiin. Sade alkoi melkein samantien työn valmistuttua. Sen jälkeen saattoikin siirtyä traktorin kopista ulkotöihin.
Rikkaäkeen siemensäiliö traktorin suunnalta kuvattuna. Keskellä
olevasta ikkunaruudusta näkee, koska säiliö alkaa tyhjetä. Nyt
on rypsiä vielä yli ikkunan puolenvälin.
Rypsioperaatioita riittää, mutta nyt on vanhat puitu ja uudet maassa. Juolannostimella useampaan kertaan pöllytellyt päätettävät nurmet kynnettiin. Tämän jälkeen luonnon kiertokulkuun osallistuivat lokit, sillä kyntäminen kattaa gourmet-menun matojen ystäville. Kärkkyjiä parveili kyntötraktorin ympärillä ja pörinän lakattua ruuasta ja ruokarauhasta nauttijoita oli pelto valkoisenaan. Maakin tarvitsisi osansa tästä herkusta, mutta eivät kai ne kaikkia syö.

Kynnökselle lähdettiin sitten töyssyttelemään rikkaäkeellä kylvösäiliö täytettynä. Täkäläisillä maalajeilla pääsee tässä kohdassa oikaisemaan. Talvi tasoittaa kynnökset niin, että puimurikuski ei ensi vuonna tiedä ajelevansa kynnöksellä. Paitsi että tietää, kun on itse aurankurjessa ollut. Tai siis itse kääntänyt traktorin rattia ja nostolaitteen nappulaa. Ornitologinen sanasto on kyntötyömaalta poistunut ja työ keventynyt. Jäykemmillä maalajeilla alusta jäisi pelkällä kynnöllä turhan möykkyiseksi.

Isännän puhelin on ruvennut hiljattain kertomaan päivän aikana otetun askelmäärän. Erään traktorissaistumispäivän päätteeksi aparaatti tiedotti 15000 askeleesta. Päivää oli vietetty päisteestä päisteeseen reitillä juolannostinta kiskomassa, nopeus viisi kilometriä tunnissa. Kynnettäessä ja kylvettäessä ajetaan hiukan lujempaa, joten kone saattaa helpommin huomata tämän dopingin suorituksessa. Piti eilen kysyä, mitä kone kertoi. Emännän luuri ei askelista tiedä, mutta kertoilee kyllä muuten luulojaan huoltajansa liikkeistä ja liikkumistavoista. Välillä tosin aparaatti jää hieman epätietoiseksi. Eiliseksi siirtymismetodiksi oli esitetty apostolinkyyti/auto. Tämä hybridi oli kuitenkin käytännössä kolmevitonen, reilu viisikymmenvuotias pieni punainen traktori. Sattuuhan sitä, etteivät uusi ja vanha tekniikka eivät aina keskustele keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti