tiistai 16. lokakuuta 2018

Juuria mullasta

Ukki ohjastaa siivettömäksi kynittyä kaksisiipistä auraa. Emäntä ja
isäntä huiskivat multaa toistensa naamoille. Sellerin juurakon mukana nousi
yleensä kiloittain kosteaa maata. Näitä multamötiköitä nostelleessa
tapansa mukaan riittävän lämpimästi pukeutunut isäntä totesi, että
ilman villahousuja olisi tällä kertaa tarjennut.
Viime perjantaina oli ohjelmassa lähes vuosittainen Päijänteen ympäriajo. Pohjoiseen päin mentiin itäpuolta ja takaisin tultiin lännen kautta. Tunnetumpaan Päitsiin erona oli lisäksi kulkuneuvon suurempi rengasmäärä ja se ettemme tulleet ollenkaan kuraisiksi. Haalarit pääsee likaamaan ihan kotihommissakin. Emäntä ja isäntä siis virkistäytyivät pistäytymällä Kone-Agria-näyttelyssä Jyväskylässä. Positiivisesti ajatellen olimme lomalla, koska matkailtiin ihan kahdestaan.

Näyttelyreissun kanssa päällekkäin osui myös tilamyynnin virallinen aukioloaika. Virallisuus ei ole kovin vakavaa, sillä edellisellä viikolla myynti oli suurempaa ennen ja jälkeen aukiolon kuin sen aikana.

Isäntä kävi juuri aamulla parturissa, mutta sellerillä on vielä aika pehko.
Vanhemman nuorison pitkien koulupäivien ja palloiluharjoitusten vuoksi myymälänhoitajiksi päätyi pari alaluokkaikäistä nuorukaista - erittäin mielellään. Valikoituneista yksi osasi lukea ja kirjoittaa. Keskiarvo on kai silloin se, että toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa. Jälkikäteen tiedustelin asiakkailta näkemyksiä palvelun laadusta. Näkemykset lämmittivät mieltä. Positiivisina puolina mainittiin myös se, että kumpikaan herroista ei kastellut asiakkaita vesipyssyllä. En tiennyt sellaisen kuuluvan kalustoonkaan. Edellisen viikonlopun talkoissa tyhjentynyttä sinappipulloa olin tosin nähnyt käytettävän vastaavaan toimintaan - siis veljen ei asiakkaan kasteluun.
Esikoulussa on tehty esim. "Etsi samanmuotoiset" -tyyppisiä
tehtäviä. Tämä tehtävätyyppi näyttäisi olevan
hallinnassa. Ilmeiset kiinankaalit siipien alla sitä maailman
taivailla huristellaan.

Tällä viikolla korjataan satoa. On mietitty, mihin kaalit mahtuvat ja pohdittu, miten lukuisilla
juurillaan tiukasti maahan takertuneet sellerit saisi vähimmällä vaivalla ylös. Kuultujen vihjeitten perusteella haettiin lainaan kaksisiipinen aura, josta siivet irroitettiin. Auran irti kohottamat sellerit ravisteltiin sitten vähempimultaisiksi, listittiin ja kerättiin talteen.

Juuresten lisäksi loppusyksyä ilahduttaa kiinankaali. Paino sanalla ilahduttaa. Kiinankaalista riemuitsemisessa kunnostautuvat erityisesti samat tyypit kuin viime perjantain myymälänhoidossa. Nuorimmaisella rouskutus keskeytyi yhtenä iltana viimeisen kaalinpalan mentyä suuhun. Emäntä ehdotti, että poika hakisi kylmiöstä seuraavan ja jatkaisi urakkaansa. Ehdotus otettiin ilolla vastaan. Tosin rouskuttaja sanoi hakevansa varmuuden vuoksi kaksi. Takaisin tultiin sitten suippo pötkylä kummassakin kainalossa. Noutaja kertoi paluumatkan kulkeneen erityisen joutuisasti, koska hänellä oli nämä suihkumoottorit. Iloa riittää siis sekä sisäisesti että ulkoisesti nautittuna. Laskeutumisen jälkeen jatkui rouskutus.  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti