sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Valtuutus

Kannanotto. Helmikuun 24. päivänä täällä vietettiin synttäreitä. Vielä edellisenä päivänä olisi saatettu valita kynttilät toisin. 

Edellisen tekstin jälkeen on töitten lisäksi luettu uutisia, eikä aina niin iloisena. Maaseudulla on aika paljon suoria yhteyksiä Ukrainaan. Kausityövoiman lisäksi esim. kotieläintiloilla on maahan pysyvästi asettuneita ympärivuotisia työntekijöitä. Ilman omia suoria suhteitakin tilanne voi tuntua tulevan kovin lähelle, kun esimerkiksi lapsen luokkatoverin isä lähtee kotiinsa maataan puolustamaan. 

Tiloilla rauhan järkkyminen tuntuu työvoimatilanteen lisäksi kustannusten nousuna niin kuin monella
Potkukelkkailu hankaloitui, kun varauduttiin varastojen
täydennykseen. Ensin oli tulossa tankkirekalla lietelantaa
säiliöön ja sen jälkeen odoteltiin turvekuormaa. Helpompi
sannoittaa kunnolla, kuin miettiä, miten mutkaan liukkaalle
jumittunut sillalle valuva rekka saadaan liikkeelle toivottuun
suuntaan.

muullakin alalla. Traktorit ja kuivurit tarvitsevat sauhuteltavaa, kun töitä tehdään. Moni ei ollut pystynyt hankkimaan riittävästi polttoaineita viimevuotisen paikoin hyvin pieneksi jääneen sadon myynnillä ja nyt öljyn hinnan noustua tilanne ei ainakaan ole helpottunut. Tavanomaisen viljelyn puolella lannoitteiden korkeat hinnat jatkuvat. Viime vuonna monia lannoitetehtaita Euroopassa jopa suljettiin odottelemaan maakaasun hinnan laskua. 

Ukraina ja Venäjä ovat molemmat olleet merkittäviä viljan viejiä. Nyt on osa kylvömiehistä ja -naisista muissa tehtävissä. Mustanmeren satamat, joista mustan mullan viljat maailmalle lähtevät, eivät ole tällä hetkellä laivanvarustamojen suosikkikohteita. Viljan maailman tai vain Euroopankin markkinoilla lähitulevaisuus ei näytä ihan siltä, mihin on totuttu.

Suurempien asioiden ja tavallisten arkihommien lisäksi pieni byrokratiapläjäyskin on taas ollut ajankohtainen. Kuten tiedämme naudat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Niin mielenkiintoisia, että viranomaisten on syytä saada mahdollisimman viiveettä tieto esimerkiksi navetan iloisista perhetapahtumista. Niitä muuten odotellaan alkaviksi ihan lähiaikoina. Tätä tietoa välitetään nautarekisterin kautta. EU siis edellyttää, että jäsenmaa pitää atk-pohjaista rekisteriä nautaeläimistä. Rekisteriä on tähän asti teknisesti ylläpitänyt Mtech, jonka omistajia ovat mm. neuvonta- ja kotieläinjalostustahot, joilla järjestelmiä on ollut, koska tietoja on tilojen käyttämiin palveluihin tarvittu. 

Ruokavirasto, joka siis on virallinen nautarekisterin omistaja, hyödyntää rekisteriä unionin yhteisen maatalouspolitiikan tukijärjestelmissä. Suomessa tietoja ja niiden ajantasaisuutta on nk. nautapalkkioiden kohdalla hyödynnetty erityisen ansiokkaasti. Digitalisaatiolla oli tässä kohtaa saatu hallinnon prosessia tehostettua, vähennettyä tukipykälistä johtuvia markkinahäiriötä sekä parannettua tukisumman jakaantumisen kohdentumista niille, joille se on tarkoitettu. Näillä perusteilla on arvattavissa, että viime syksynä komission maatalousosasto ilmoitti, että ei muuten käy. Digitaalisen päivän päälle toimivat järjestelmän olemassa olosta huolimatta on sovellettava menetelmää, joka asettaa "tulppia" taloudellisesti järkeviin teurastusajankohtiin, muuttaa maaliskuun alussa syntyneet sonnit helmikuun lopussa syntyneitä arvottomammiksi ja mielivaltaistaa tuen jakaantumista tiloille. No, onneksi EU nyt kuitenkin suuremmissa asioissa pystyi toimimaan. Näitä maallisempien asioitten hölmöyksiä ei silti yhtään kaivattaisi. 

Tätä rekisteriä ollaan nyt kuitenkin uudistamassa. Valtio eli Ruokavirasto on ottamassa homman haltuunsa. Nykyiseen järjestelmään ei kuulemma saa kaikkia nykyajan vaatimia hienouksia. Virastossa on kuulemma kohta viisi vuotta kymmenen henkeä uudistanut järjestelmää, jonka pitäisi tässä kuussa alkaa olemaan käytössä. Tämän uudistuksen käyttöön oton jälkeen kaikilla, jotka kyseisen reksiterin tietoja tarvitsevat pitää olla valtuus moiseen. Valtuutta tarvitsevat ainakin teurastamot, karjantarkkailu, neuvonta ja terveydenhuolto. Nykyisenä digiaikana näitä valtuuksia annetaan tietysti sähköisesti Suomi.fi-valtuuspalvelussa. Järjestelmään on tullut törmättyä sen verran, että voi todeta sen olevan paikoin hieman kökkö. Mm. teurastamot ja eläinten terveydenhuoltojärjestö kertovat, että tuhansittain valtuuksia puuttuu vielä ja merkittävä osa annetuista valtuuksista on annettu väärin tai puutteellisesti. 

Tämä pökkelön varsi laitumen
laidalta ei varsinaisesti liity
mitenkään aiheisiin, mutta
on kivemman näköinen
kuin esim. nautaeläinluettelo.
Täälläkin ryhdyttiin valtuuttamaan, kun kerran valtaa oli. Ensin luettiin huolellisesti ohjeita alan lehdestä. Valtuuksia voi kuulemma antaa vain henkilö, joka on rekisteröitynyt nautaeläinten pitäjäksi. Piti siis pohtia, kuka kyseinen henkilö on tilallamme. Todennäköisimmät vaihtoehdot ovat isäntä tai isäntä ja emäntä molemmat. Y-tunnukset ja tukijärjestelmät tuntevat vain yhden nimen per tila, vaikka tilatunnukseen osallisissa luetellaan sitten tarvittaessa muitakin. Meillä noissa kohdissa on isännän nimi, mutta tällaisten valtuutusten antamisten tyyppiset hommat ovat emännän heiniä. Arveltiin siksi olevan varminta suorittaa operaatio talon tavoista huolimatta isännän pankkitunnuksilla. Emäntä määräsi isännän tietokoneen ääreen. Pankissa ei tykätä, jos emäntä käyttäisi isännän tunnuksia. Isäntä rupesi klikkailemaan ennen kuin emännältä oli tullut pitemmälle meneviä ohjeita kuin suomi.fi. Suomi.fi sivu muuten ensimmäisenä tiedustelee "haluatko eron puolisostasi?". No, en todellakaan. Ilmeisesti isäntäkään ei halunnut, vaan siirtyi haeskelemaan valtuutusaiheita. Ensimmäiseksi tuli vastaan "banaanien valtuutetun punnitsijan asemaa koskeva valtuus". Piti nähtävästi haeskella jostain muusta kohdasta. Isäntä oli vakuuttunut, että tähän banaaniasiaan hänen valtuutuksen myöntövaltuutensa eivät riittäisi, eivät vaikka kysyisi emännältä luvan. Banaanit ovat maataloustuotteitten maailmanmarkkinoilla ihan merkittävä tuote nekin, mutta ryhdyttiin silti etsimään nautoja. Järjestelmässä oli valmiiksi tyrkyllä erilaisia aihealueita, mutta niistä mikään ei yksiselitteisesti sopinut nautarekisterin ylätasoksi. Suurennuslasin kuvan viereen merkityllä ruudulla pääsi kuitenkin etsimään nautaa ja kyllä suurennuslasi sen löysi. Nyt on muutamat nautaeläintietojen katselu - ja nautaeläintietojen ilmoittaminen -valtuudet myönnetty. Tai siis ainakin luulemme, että myöntö on onnistunut. 




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti