maanantai 21. maaliskuuta 2016

Alkuperäisseminaari

Äärialkuperäinen. Alkuperäiskarjan talloma lehmänpolku.
Aamulla isäntä haukkasi raitista ilmaa raivaussahan seurassa. Emäntä taas meni ja tuli omissa
nurkissa. Vasikoita ei vielä näy, mutta potkuja näkyy pyöreiden lehmän mahojen läpi. Treenataan varmaan ensi suven lehmänpolkujuoksun nappulakisoihin.

Viime keväänä luin jostain, että polkujuoksu on muodikas trendilaji. Terveellistä. - Epätasainen alusta on hyväksi jaloille ja metsänsiimes korvien välille. Pohdin, olisiko tässä mahdollisuus laajentaa liiketoimintaa. Lehmän levyisiä polkuja risteilee laidunnettujen metsien aitojen sisäpuolella useimpiin käytettävissä oleviin ilmansuuntiin. Tästä vain myymään polkujuoksulippuja kilometritaksalla. Matka olisi mitattavissa kännykän sports trackerilla. Vai olisikohan sittenkin tuntihinnoittelu sopivampi? Hyväkuntoiselle ainakin olisi edullisempaa. Lenkin päätteeksi voisi vuokrata juuriharjoja ja vesiletkua reitin varrella mahdollisesti lenkkariin tarttuneiden biotuotekasojen poistamista varten. Mahtaisikohan kauppa käydä?

Terveellisyys ainakin sopisi hyvin yhteen muiden tuotteidemme kanssa. Hampunsiemen kuituineen ja öljymäisine rasvoineen läpäisee Pekka Puskan tai hänen seuraajiensa seulan mennen tullen. Härkäpapu taas mahtuu rasvaa karttavien valkuaisen ystävien seulasta. Kyytöstä terveellisyydestä kävimme tänään iltapäivällä kuulemassa tuoreita tutkimustuloksia Ahlmanin opistolla pidetyssä alkuperäiskarjatilaisuudessa. Suomalaisiin alkuperäisrotuihin liittyvässä LUKEn (Luonnonvarakeskus) tutkimushankkeessa oli vertailtu mm. eri rotuisten sonnien ulkofileen rasvan laatua. Suomalaisten ilmansuuntakarjojen (länsi-, pohjois- ja itäsuomenkarja) osasto otti kärkitilat.  

Otos on aika pieni ja lisäksi tässä oli tutkittu vain pehmeää rasvaa yleensä. Tutkitut eläimet olivat saaneet myös väkirehuja (=viljaa ja valkuaiskasveja). Eroon lienee sekä geneettisiä että ruokinnallisia syitä. Maailmalla on tutkittu isommilla aineistoilla ruokinnasta (karkearehu vs. runsas väkirehun käyttö) seuraavia eroja erityisesti omega-3 rasvahappojen kannalta. Niissä tulos on ollut selkeä: ruoholla saadaan enemmän omega-3-rasvahappoja sekä eräitä vitamiineja ja antioksidantteja. No, jos tarkkoja ollaan niin rasvahappojen saannin kannalta merkityksellisempää lienee syödyn silakan määrä. Pelkällä karkearehulla kyyttöjään ruokkiva emäntä ei kuitenkaan pitänyt näitä tutkimustuloksia omana tietonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti